Regularne czyszczenie naszych domowych sprzętów to klucz do ich długowieczności. Tym bardziej, jeśli służą nam one do przygotowywania jedzenia, jest to szczególnie istotne by zadbać o regularną dbałość i zapewnienie ich czystości.
Gromadzące się w piekarniku resztki jedzenia lub zabrudzenia z biegiem czasu zasychają i robią się coraz trudniejsze do usunięcia. Osady tłuszczu i pozostałości po posiłkach mogą zacząć się rozkładać, tworząc nie tylko nieprzyjemne zapachy, ale także być świetnym środowiskiem do rozwoju bakterii, które następnie przenikają na naszą żywność.
Istotnym jest również to, że długi czas zalegania brudu w piekarniku może przyczynić się do uszkodzenia elementów grzewczych oraz znacznie pogorszyć pracę urządzenia, a nawet całkiem go zepsuć. Dlatego tak ważne jest, aby regularnie czyścić piekarnik nie tylko z zewnątrz.
Pozbycie się uciążliwych plam nie należy do łatwych zadań, jednak nie jest to niemożliwe. Ten prosty sposób zawsze się u mnie sprawdza, a do jego wykonania potrzebujesz wyłącznie jeden produkt!
Na początku zawsze zaczynam od powierzchownego czyszczenia piekarnika. Usunięcie resztek jedzenia i doczyszczenie zalegającego brudu jest tutaj niezwykle ważne. Gdy ten etap masz już za sobą, czas na gruntowne oczyszczenie.
Do wykonania tego będziesz potrzebować tylko cytryny i żaroodpornego naczynia. Do naczynia wlej około 0,5l wody oraz wciśnij sok z połowy cytryny. Następnie ustaw temperaturę na 180 stopni i włącz termoobieg.
Powstająca podczas procesu para doskonale zmiękczy zalegający brud, który po wyłączeniu piekarnika łatwo doczyścisz za pomocą ściereczki. Gotowe! Twój piekarnik będzie ci wdzięczny.