Brzydki zapach wydobywający się ze zlewu to dość częsty problem. Niestety również zdarza mi się go doświadczać. Jednak mam już opracowane patenty, dzięki którym łatwo go niweluje. To wcale nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Najczęstszą przyczyną powstawania nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się ze zlewu jest jego nieodpowiednie użytkowanie. Wiele osób myjąc naczynia, często nie wyrzuca mniejszych resztek pożywienia do kosza, a po prostu zmywa je z talerza wodą. Wszystko wówczas ląduje w rurach i niekoniecznie musi odpłynąć wraz z wodą. Nawet najmniejsze pozostałości po jedzeniu mogą osadzić się na ściankach rur i po dłuższym czasie spleśnieć, co oczywiście generuje brzydki zapach.
Oprócz tego wiele osób często kroi pieczywo nad zlewem, co jest dość sporym błędem. Spłukane okruszki mogą zapychać rury. Powszechnym błędem jest również wlewanie do zlewu olejów wykorzystywanych do smażenia. W dłuższej perspektywie prowadzi to do wytwarzania się niebezpiecznego osadu wewnątrz rur, przez co mogą się zatkać, a nawet co najgorsze — pęknąć. Oczywiście kluczową rolę odgrywa tutaj także brak regularności czyszczenia zlewu.
Czytaj też: Przez ten błąd produkty w lodówce szybciej się psują. Sprawdź, czy go nie popełniasz
Chemiczne środki czystości w przypadku walki z nieprzyjemnym zapachem w zlewie traktuje jako ostateczność. Na początku próbuję uporać się z problemem za pomocą domowych sposobów i zawsze dają znakomite rezultaty. Co stosuję? Najlepiej sprawdza mi się roztwór z soli. Do odpływu wsypuję 4 łyżki soli i zostawiam na około 30 minut. Po upływie tego czasu przepłukuje rury zimną wodą. Proste, prawda?
Oprócz tego do usunięcia nieprzyjemnego zapachu ze zlewu można użyć sody oczyszczonej i cytryny. Wystarczy zmieszać sok z cytryny z sodą w równych proporcjach (najlepiej po pół szklanki) i powstałą miksturę wlać do odpływu. Tak samo jak w pierwszym przypadku, po upływie około 30 minut należy przepłukać rury zimną wodą.