Chleb to najbardziej uniwersalny produkt w każdym domu. Zarówno w formie kanapek jak i spożywany osobno do dania, jest niezwykle pożywny i przydatny. Ma jednak jedną wadę, która może odbierać przyjemność z jego spożywania, mianowicie krótka data spożycia. Jak temu zaradzić?
Miękki i świeży chleb to rarytas w każdym domu. Niestety, bez względu na to czy zdecydujemy się na chleb z piekarni, sklepu lub własnego wyrobu, jego termin spożycia jest niezwykle krótki. Co na to wpływa?
Aby przedłużyć świeżość chleba, koniecznie trzeba zadbać o to, gdzie go przechowujemy. Plastikowe, ciasne opakowania nie sprawdzą się tutaj najlepiej, gdyż ograniczają cyrkulację powietrza, która jest niezbędna do przedłużenia jego ważności.
Najlepszym rozwiązaniem będzie więc tutaj klasyczny chlebak, czyli pojemnik na chleb, gdyż zapewnia idealną równowagę pomiędzy przepływem powietrza a wilgotnością. Dodatkowo, ogranicza dopływ światła, które przyczynia się do przedwczesnego wyschnięcia bochenka.
Oprócz przechowywania chleba w przeznaczonym do tego pojemniku warto zastosować również jeden, dodatkowy trik. Kiedyś zdradziła mi go moja babcia i dzięki niemu mój chleb jest miękki i świeży znacznie dłużej. Mowa o jednym produkcie, który z pewnością każda z nas ma w swojej kuchni.
Okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najbardziej skuteczne, również w tym przypadku! Wystarczy, że do chlebaka włożysz 2-3 kostki cukru. Dzięki swoim właściwościom cukier zadziała jak naturalny konserwant, który pochłonie namiar wilgoci i zapobiegnie rozwojowi pleśni. Proste i skuteczne!