Jak już raz je wybróbujesz, nie będziesz chciała innych! Żeliwne garnki to must have każdej kuchni

Garnki żeliwne to jeden z tych rodzajów naczyń, które koniecznie powinno się mieć w swojej kuchni! Ich wszechstronność, trwałość oraz zdolność do równomiernego rozprowadzania ciepła sprawiają, że są niezastąpione w przygotowywaniu wielu potraw. Mamy kilka swoich faworytów - sprawdź nasze propozycje!

Garnki żeliwne mają wiele zalet

Garnki żeliwne słyną między innymi z tego, że bardzo dobrze rozprowadzają ciepło. Dzięki temu potrawy gotują się "po całości" naczynia, co jest szczególnie przydatne przy długim duszeniu czy pieczeniu. Co ważne, dobrej jakości garnki mogą służyć przez pokolenia - są odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury, co czyni je inwestycją na lata. Już nie wspominając o tym, że garnki żeliwne pomagają zachować naturalny smak i aromat potraw. Ich zdolność do długiego utrzymywania ciepła sprawia, że potrawy pozostają gorące przez dłuższy czas. Same plusy!

Garnki żeliwne
Garnki żeliwne Fot. lidl.pl

Garnki żeliwne posłużą lata, jeśli o nie zadbasz

Chcesz, żeby garnki żeliwne służyły ci przez wiele lat? Wystarczy, że będziesz stosować kilka prostych zasad pielęgnacji, a będziesz mogła cieszyć się nimi na okrągło. Po pierwsze, garnki żeliwne najlepiej myć ciepłą wodą i szczoteczką. Silne detergenty mogą uszkodzić powłokę ochronną. Po drugie, po myciu należy je dokładnie osuszyć, aby zapobiec korozji. Po trzecie, w przypadku garnków bez powłoki emaliowanej warto regularnie przeprowadzać proces sezonowania, czyli pokrywania ich cienką warstwą oleju i wypiekania. Zapobiega to rdzewieniu i poprawia właściwości nieprzywierające.

Garnki żeliwne
Garnki żeliwne Fot. lidl.pl

Garnki żeliwne do każdego rodzaju potraw

Lubisz potrawy smażone, duszone, a może wolisz zupy? Garnki żeliwne sprawdzą się w wielu kulinarnych zastosowaniach! Na przykład równomierne nagrzewanie pozwala na uzyskanie idealnie kruchego i soczystego mięsa. Natomiast dzięki zdolności do długiego utrzymywania ciepła, idealnie nadają się do przygotowywania jednogarnkowych potraw. Smażyć też się da! Grube ściany i dno garnków pozwalają na smażenie nawet w wysokich temperaturach.

Garnki żeliwne
Garnki żeliwne Fot. lidl.pl
Więcej o: