Garnki żeliwne słyną między innymi z tego, że bardzo dobrze rozprowadzają ciepło. Dzięki temu potrawy gotują się "po całości" naczynia, co jest szczególnie przydatne przy długim duszeniu czy pieczeniu. Co ważne, dobrej jakości garnki mogą służyć przez pokolenia - są odporne na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury, co czyni je inwestycją na lata. Już nie wspominając o tym, że garnki żeliwne pomagają zachować naturalny smak i aromat potraw. Ich zdolność do długiego utrzymywania ciepła sprawia, że potrawy pozostają gorące przez dłuższy czas. Same plusy!
Chcesz, żeby garnki żeliwne służyły ci przez wiele lat? Wystarczy, że będziesz stosować kilka prostych zasad pielęgnacji, a będziesz mogła cieszyć się nimi na okrągło. Po pierwsze, garnki żeliwne najlepiej myć ciepłą wodą i szczoteczką. Silne detergenty mogą uszkodzić powłokę ochronną. Po drugie, po myciu należy je dokładnie osuszyć, aby zapobiec korozji. Po trzecie, w przypadku garnków bez powłoki emaliowanej warto regularnie przeprowadzać proces sezonowania, czyli pokrywania ich cienką warstwą oleju i wypiekania. Zapobiega to rdzewieniu i poprawia właściwości nieprzywierające.
Lubisz potrawy smażone, duszone, a może wolisz zupy? Garnki żeliwne sprawdzą się w wielu kulinarnych zastosowaniach! Na przykład równomierne nagrzewanie pozwala na uzyskanie idealnie kruchego i soczystego mięsa. Natomiast dzięki zdolności do długiego utrzymywania ciepła, idealnie nadają się do przygotowywania jednogarnkowych potraw. Smażyć też się da! Grube ściany i dno garnków pozwalają na smażenie nawet w wysokich temperaturach.