Jak uratować spalony garnek? Te domowe sposoby nigdy mnie nie zawiodły. Proste, a jakie skuteczne

To zdarza się nawet najwybitniejszym kucharzom. Chwila nieuwagi, a przypalony garnek będzie wołał o uratowanie. Jak sobie z tym poradzić? Te sprawdzone triki jeszcze nigdy mnie nie zawiodły.

Wystarczy chwila nieuwagi, a na naszych garnkach pojawi się nieestetyczny, czarny osad, który z pozoru trudno jest doszorować. No właśnie, tylko z pozoru, bo dzięki tym sprawdzonym trikom, umycie przypalonego garnka wcale nie musi być tak trudnym zadaniem. 

Jak uratować przypalony garnek?

To z pozoru trudne zadanie, może być łatwiejsze niż możesz przypuszczać. Przypalony garnek wcale nie musi oznaczać spisania go na straty i zastąpienia nowym. Konieczne jest jednak natychmiastowe działanie. Im szybciej zajmiesz się garnkowym pacjentem, tym większe szanse na dokładniejsze usunięcie osadu. 

Nie można pominąć również odmoczenia garnka, dzięki czemu skutecznie usuniemy resztki jedzenia, jakie mogły przypalić się na jego dnie. 

Spalony garnek
Spalony garnek fot. shutterstock/Hakase_420

Jedną z najczęściej polecanych metod na przypalony garnek jest użycie sody oczyszczonej i z pewnością każda z nas zna ten sposób doskonale. Ten produkt od zawsze znajduje się w każdej kuchni i istotnie, pomaga w zwalczeniu spalenizny z garnka. W tym artykule pragnę pokazać ci jednak inne metody, które pomogą na oczyszczenie naczynia nawet wtedy, gdy soda kuchenna nie daje sobie już rady. 

Soda nie działa? Spróbuj tych sposobów!

Soda nie działa i zastanawiasz się czy twój garnek ma przed sobą jakąkolwiek przyszłość? Oczywiście, że tak! Agentem do zadań specjalnych jest tutaj ocet. Wlej niewielką ilość octu do garnka, tak by wysokość płynu wypełniała go mniej więcej na 3 cm. Następnie zagotuj zawartość, a po kilku minutach wrzenia zdejmij garnek z palnika i pozostaw na noc do odmoczenia. Rano wylej zawartość, a resztki jedzenia delikatnie zeskrob drewnianą łyżką. Na koniec dokładnie umyj garnek i gotowe!  

Warto sprawdzić: Styl kolonialny w kuchni. Czym jest i jak go urządzić? Zatrać się w egzotycznym wdzięku

Kolejnym sposobem, o którym wie niewiele osób, jest pozbycie się spalenizny z pomocą soli. Wsyp grubą warstwę soli do garnka i dodaj trochę wody, by powstała konsystencja pasty. Następnie zostaw garnek na całą noc tak, jak w przypadku działania z octem. Rano delikatnie umyj garnek, pozbywając się resztek soli. 

Te sposoby uratowały już kilka moich garnków i niezmiennie korzystam z nich, gdy zdarzy mi się zapomnieć o gotowanej potrawie. Choć obiad niekoniecznie nadaje się wtedy do zjedzenia, zaręczam, że z tymi sposobami garnek posłuży ci jeszcze długi czas. 

Więcej o: