Takiej temperatury nie ustawiaj w zamrażarce. Nie tylko zepsujesz mrożonki, ale i zwiększysz rachunki

Ustawienie odpowiedniej temperatury w zamrażarce wpływa zarówno na przechowywane w niej jedzenie, jak i na efektywność energetyczną urządzenia. Jaka temperatura jest zalecana? Sprawdź.

Dlaczego odpowiednia temperatura w zamrażarce jest tak ważna?

Utrzymanie odpowiedniej temperatury w zamrażarce jest kluczowe w zachowaniu jakości przechowywanego w niej jedzenia. Zamrażanie produktów hamuje rozwój bakterii i mikroorganizmów, co zapobiega ich psuciu się, a także utracie cennych właściwości odżywczych, smaku i tekstury.

Zbyt wysoka temperatura w zamrażarce powoduje częściowe rozmrażanie produktów, co znacznie skraca czas ich przydatności, gdyż wzrasta ryzyko rozwoju wspomnianych wcześniej bakterii. Z kolei zbyt niska temperatura może prowadzić do tworzenia się większych kryształków lodu w strukturze żywności. W związku z tym komórki tkanek mogą ulec uszkodzeniu, co wpłynie na zmianę konsystencji produktów oraz utratę jakości i walorów smakowych po ich rozmrożeniu. 

Utrzymanie stałej, optymalnej temperatury w zamrażarce jest również ważne z ekonomicznego punktu widzenia. Przyczynia się to do efektywności energetycznej sprzętu, co pozwala zredukować rachunki za prąd pobierany przez zamrażarkę. 

Jaka temperatura w zamrażarce?
Jaka temperatura w zamrażarce? fot. Ahanov Michael, shutterstock.com

Jaka temperatura w zamrażarce będzie odpowiednia?

Według zaleceń Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa temperatura w zamrażarce powinna utrzymywać się w granicach od -18 st. C do -30 st. C. To właśnie w tym przedziale temperatur rozwój bakterii będzie zahamowany, co przedłuży przydatność spożycia produktów spożywczych. Dlatego nie należy wykraczać poza te wartości. W zależności od modelu zamrażarki lub lodówki z zamrażarką temperaturę ustawia się na wyświetlaczu bądź za pomocą pokrętła umieszczonego wewnątrz urządzenia.

Jak długo można przechowywać żywność w zamrażarce?

Choć niska temperatura hamuje rozwój bakterii i mikroorganizmów, to produkty spożywcze umieszczone w zamrażarce nie będą wiecznie dobre do spożycia. Maksymalny czas ich przechowywania uzależniony jest od rodzaju produktu:

  • pieczywo - do 2 miesięcy;
  • gotowe dania - do 3 miesięcy;
  • wołowina i cielęcina - do 8 miesięcy;
  • wieprzowina - do 6 miesięcy;
  • warzywa i owoce - do 10 miesięcy.

Przestrzeganie tego czasu jest bardzo ważne. W tym celu warto na opakowaniu zapisywać datę włożenia danego produktu do zamrażarki.

Czytaj też: Jak wyczyścić odpływ wody w lodówce? To bardzo proste. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami

Więcej o: