Utrzymanie odpowiedniej temperatury w zamrażarce jest kluczowe w zachowaniu jakości przechowywanego w niej jedzenia. Zamrażanie produktów hamuje rozwój bakterii i mikroorganizmów, co zapobiega ich psuciu się, a także utracie cennych właściwości odżywczych, smaku i tekstury.
Zbyt wysoka temperatura w zamrażarce powoduje częściowe rozmrażanie produktów, co znacznie skraca czas ich przydatności, gdyż wzrasta ryzyko rozwoju wspomnianych wcześniej bakterii. Z kolei zbyt niska temperatura może prowadzić do tworzenia się większych kryształków lodu w strukturze żywności. W związku z tym komórki tkanek mogą ulec uszkodzeniu, co wpłynie na zmianę konsystencji produktów oraz utratę jakości i walorów smakowych po ich rozmrożeniu.
Utrzymanie stałej, optymalnej temperatury w zamrażarce jest również ważne z ekonomicznego punktu widzenia. Przyczynia się to do efektywności energetycznej sprzętu, co pozwala zredukować rachunki za prąd pobierany przez zamrażarkę.
Według zaleceń Międzynarodowego Instytutu Chłodnictwa temperatura w zamrażarce powinna utrzymywać się w granicach od -18 st. C do -30 st. C. To właśnie w tym przedziale temperatur rozwój bakterii będzie zahamowany, co przedłuży przydatność spożycia produktów spożywczych. Dlatego nie należy wykraczać poza te wartości. W zależności od modelu zamrażarki lub lodówki z zamrażarką temperaturę ustawia się na wyświetlaczu bądź za pomocą pokrętła umieszczonego wewnątrz urządzenia.
Choć niska temperatura hamuje rozwój bakterii i mikroorganizmów, to produkty spożywcze umieszczone w zamrażarce nie będą wiecznie dobre do spożycia. Maksymalny czas ich przechowywania uzależniony jest od rodzaju produktu:
Przestrzeganie tego czasu jest bardzo ważne. W tym celu warto na opakowaniu zapisywać datę włożenia danego produktu do zamrażarki.
Czytaj też: Jak wyczyścić odpływ wody w lodówce? To bardzo proste. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami