Często zdarza się tak, że domowe sposoby pozwalają uzyskać najlepsze rezultaty. Tak też jest z usuwaniem kamienia z czajnika. Jest to czynność, którą należy wykonywać regularnie. Na szczęście znając odpowiedni patent, nie wydamy na to wielu pieniędzy ani nie poświęcimy zbyt dużo czasu. Jak usunąć kamień z czajnika? Podpowiadamy.
Kamień gromadzący się w czajniku to tak naprawdę osad powstały z minerałów zawartych w twardej wodzie. Podczas gotowania wody jony wapnia i magnezu wytrącają się w postaci węglowodanów i osadzają się na wewnętrznych ściankach czajnika.
Duża ilość kamienia w czajniku wpływa na zmniejszenie efektywności grzewczej urządzenia, w wyniku czego woda gotuje się znacznie dłużej. Oprócz tego kamień może zmieniać smak i jakość podgrzewanej wody. W najgorszym przypadku może on uszkodzić elementy grzewcze czajnika, co będzie skutkowało zepsuciem się sprzętu i koniecznością wymiany na nowy. Dlatego należy regularnie usuwać kamień gromadzący się w czajniku.
Najlepszym sposobem na pozbycie się kamienia z czajnika jest użycie octu. Doskonale sprawdza się on zarówno do czyszczenia tradycyjnych czajników z gwizdkiem, jak i elektrycznych modeli. Warto w tym celu wybrać ocet winny lub taki, którego stężenie wynosi 5-10%.
Do czajnika wystarczy wlać ocet, tak aby pokrył on cały osad kamienia. Najczęściej jest to około 1/3 objętości sprzętu. Ocet należy pozostawić w czajniku na około 30-60 minut. Czas zależy od grubości osadu. Im jest go więcej, tym lepiej zostawić ocet na dłużej.
Po upływie tego czasu należy wylać ocet z czajnika i dokładnie go przepłukać, usuwając produkt i rozpuszczony kamień. Jeśli w dalszym ciągu osad trzyma się ścianek, czynność tę należy powtórzyć.
Czytaj też: Jak wyczyścić odpływ wody w lodówce? To bardzo proste. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami