Sprzątanie kuchni może sprawiać kłopot. Szczególnie, jeśli nie robimy tego regularnie, a wszystkie zabrudzenia powstające podczas gotowania namnażają się. Najbardziej uporczywe są plamy z tłuszczu. Im dłużej zasychają, tym ciężej jest je usunąć, ale jest to oczywiście możliwe. Tym domowym specyfikiem wyczyścisz szafki kuchenne na błysk.
Zaschnięty tłuszcz z szafek kuchennych można usunąć na kilka sposobów. Najlepszym patentem jest użycie octu, który sprawdza się w czyszczeniu wielu powierzchni. Wystarczy zmieszać ocet z ciepłą wodą w proporcji 1:1, zamoczyć w nim ściereczkę i przetrzeć szafki. Po kilku ruchach plamy z tłuszczu powinny zniknąć.
Należy pamiętać, aby do czyszczenia używać wyłącznie miękkich ścierek, najlepiej wykonanych z mikrofibry. Dzięki temu unikniemy porysowania powierzchni szafek. Patent z octem sprawdzi się do czyszczenia szafek laminowanych. W przypadku szafek drewnianych należy używać specjalnych dedykowanych preparatów, np. mydła w płynie z olejem.
Do czyszczenia szafek laminowanych równie dobrze sprawdza się soda oczyszczona. Jak ją użyć? Należy zmieszać sodę z wodą w takich proporcjach, aby powstała gęsta pasta. Gotową mieszankę wystarczy nałożyć na plamę i pozostawić na kilka minut, a następnie zetrzeć wilgotną ściereczką.
Ocet tak naprawdę poradzi sobie niemal ze wszystkimi zabrudzeniami na szafkach kuchennych. Czy to zaschnięte resztki jedzenia, czy zaschnięte sosy, usunie je w mig. Mniejsze plamy można czyścić zwykłymi preparatami dostępnymi w sklepach, ale nie tylko.
Do codziennego mycia szafek kuchennych można wykorzystać znajdujący się w każdej kuchni płyn do mycia naczyń. Wystarczy zmieszać go z ciepłą wodą i w powstałej mieszance zamoczyć ściereczkę, którą następnie przetrzemy szafki.
Czytaj też: Zostaw go w czajniku na 30 minut, a po kamieniu nie będzie śladu. To tani i skuteczny sposób