Czy air fryer i zdrowa dieta idą w parze? Nadaje się nie tylko do frytek

Temat air fryerów znowu powraca. Tym razem czas pochylić się nad jakością przygotowywanych w nim potraw. Czy są one faktycznie zdrowe i jednocześnie smaczne? Cóż odpowiedź jest łatwa.

Ostatnimi czasy air fryer stał się bardzo popularnym gadżetem w kuchni. Jest nie tylko praktyczny, ale także przystępny cenowo. To jednak nadal frytkownica, a te nie cieszą się zbyt dobrą sławą. Zazwyczaj kojarzą się z niezdrowymi i tłustymi frytkami. Ale czy to nowoczesne urządzenie faktycznie przyrządza niezdrowe jedzenie?

Czym jest air fryer i dlaczego ludzie tak go pokochali?

Air fryer to w zasadzie bardziej wyszukany termin na frytkownicę beztłuszczową. Jak sama nazwa wskazuje, do gotowania w niej nie trzeba używać tłuszczu. Ponadto urządzenie nadaje się nie tylko do przygotowywania frytek. Można w nim przyrządzać mnóstwo innych potraw, w tym całe dania obiadowe. Co więcej, zajmuje to zaledwie kilka minut, ponieważ urządzenie potrzebuje o wiele mniej czasu na rozgrzanie się niż np. klasyczny piekarnik.

Dzięki tej frytkownicy można zaoszczędzić sporo czasu na przygotowywaniu posiłków. Sam proces gotowania jest prosty i przyjemny. Air fryery są łatwo dostępne i kuszą swoimi przystępnymi cenami. Oczywiście wszystko zależy od twoich preferencji, ale w Lidlu interesujące modele dostaniesz już za około 200 zł.

Zobacz także: Moja walka z wodą na szybach trwa od lat. Tej zimy zastosowałam prosty trik i problem się rozwiązał

Dania z air fryera a zdrowa dieta – czy to się łączy?

Jak już wspomniałam, frytkownica beztłuszczowa to nie tylko frytki, wręcz przeciwnie. Można z jej pomocą przygotować wiele interesujących i zdrowych potraw. Wszystko dzięki wykorzystaniu gorącego powietrza do gotowania. Dzięki temu mięso, warzywa lub ryby stają się chrupiące na zewnątrz, a w środku ugotowane i soczyste.

Oczywiście na tej samej zasadzie można przygotować frytki i wiele innych produktów, które stanowią podstawę zbilansowanej diety. Dzięki frytkownicy beztłuszczowej rezygnujesz z jedzenia smażonego i tłustego, ale nadal otrzymujesz przepyszne i pełnowartościowe potrawy. Warto też zaznaczyć, że czasami air fryer jest bardziej opłacalny niż piekarnik. Potrafi równomiernie rozprowadzać temperaturę podczas obróbki termicznej danego produktu, zużywając przy tym mniej prądu. Zatem nie tylko serwuje zdrowe posiłki, ale również pomaga zaoszczędzić trochę grosza.

Więcej o: