Wykonując tę czynność regularnie, przedłużysz trwałość drewnianego blatu. Większość o tym zapomina

Drewniany blat wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Trzymając się kluczowej zasady, bez problemu można cieszyć się nim przez długi czas. O czym należy pamiętać? Podpowiadamy.

Drewniane blaty w kuchni cieszą się ogromną popularnością. Wyglądają niesamowicie i nadają wnętrzu przytulnego klimatu. Jednak, aby zachować ich pierwotny wygląd przez długi czas, należy odpowiednio o nie dbać. Wiele osób zapomina o jednym, bardzo ważnym punkcie pielęgnacji.

Co jest kluczowe w pielęgnacji drewnianego blatu?

Kluczem do utrzymania pierwotnego wyglądu drewnianego blatu jest jego regularne olejowanie. Niestety wiele osób robi to zdecydowanie za rzadko lub nawet w ogóle. Jest to jedna z najskuteczniejszych metod ochrony drewna. Dzięki temu blat nie traci na wyglądzie, a dodatkowo staje się odporniejszy na uszkodzenia powstałe podczas codziennego użytkowania. Olej zabezpiecza drewno przed dostaniem się do jego porów wody, bakterii, brudu i innych szkodliwych dla niego substancji.

Jak i czym olejować drewniany blat?

Do olejowania drewnianego blatu najlepiej sprawdza się niejadalny, specjalnie przetworzony olej lniany do drewna. W przeciwieństwie do jadalnego oleju nie zawiera on protein, co sprawia, że lepiej wnika w drewno. Produkt ten nie jest zbyt tani, jednak w tym przypadku nie należy oszczędzać. Stosowanie nieodpowiedniego oleju może skutkować koniecznością szybkiej renowacji blatu.

Nie należy olejować drewnianego blatu olejem jadalnym, np. rzepakowym lub kokosowym, ponieważ produkty te tworzą na powierzchni drewna wodoodporną powłokę, która długo schnie. Oleje te zawierają również proteiny, które po pewnym czasie ulegają jełczeniu, co może powodować nieprzyjemny zapach blatu.

Pielęgnacja drewnianego blatu
Pielęgnacja drewnianego blatu fot. Ground Picture, shutterstock.com

Olejowanie blatu rozpoczynamy od jego dokładnego wyczyszczenia, zeszlifowania wzdłuż usłojenia i odpylenia. Następnie pokrywamy powierzchnię olejem przy użyciu pędzla i pozostawiamy go na około 30 minut. Po upływie tego czasu ścieramy nadmiar preparatu. Czynność tę powtarzamy 2-3 razy. Na końcu polerujemy blat miękką ścierką. Olejowanie należy przeprowadzać raz na 6 miesięcy lub wtedy, kiedy blat traci połysk. Czytaj też: Tak wyczyścisz nawet najbrudniejszą szybę kominkową. Bez nieestetycznych smug, zacieków i rys

Więcej o: