Więcej o:

rącznik pospolity

  • Rącznik pospolity. Roślina atrakcyjna cały rok

    . 'Carmencita Pink', tworząca różowofioletowe pędy i różowe owocostany, oraz 'Carmencita Red', która jest bardziej purpurowa. Rącznik pospolity (Ricinus communis) wywodzi się z Afryki i Indii. Nazwany bywa też kleszczowiną, bo jego nasiona kształtem przypominają opitego krwią kleszcza (po łacinie kleszcz

  • Olejek rycynowy - zbawienie dla twojej twarzy i włosów

    Olejek rycynowy ? właściwości Olejek rycynowy to substancja otrzymywana z nasion rącznika pospolitego, zawierająca estry glicerynowe kwasu rycynolowego (dlatego znany jest też jako olejek glicerynowy). Tłoczony na zimno rycynowy olej ma gęstą konsystencję i jest szeroko wykorzystywany. Właściwości

  • Felicea: pierwsza polska marka naturalnych kosmetyków kolorowych

    . Dostępna w 5 wariantach kolorystycznych. Olej z nasion rącznika pospolitego, odżywia i wygładza. Skalwan z oliwy z oliwek, naturalny emolient działa odżywczo i regenerująco. Olej Jojoba zmiękcza i tworzy warstwę lipidową. Zawarte w olejach roślinnych Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) tworzą

  • Jak zapuścić brwi? Poznaj prosty domowy sposób

    Olej rycynowy to produkt, który od dawna doceniany jest w domowej kosmetyce. Od kilku lat przeżywa renesans swojej popularności. Olej ten otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego, przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. Zawiera estry glicerynowe kwasu rycynolowego. Jego kolor

  • Jak zapuścić brwi? Sposób, dzięki któremu włoski rosną jak szalone

    szalone Olej rycynowy to produkt roślinny, który jest otrzymywany z nasion rącznika pospolitego przez wyciskanie oleju na zimno i wygotowywanie z wodą. To gęsta, jasnożółtej ciecz. Jego głównym składnikiem jest gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. W składzie znajdują się również mniejsze ilości

  • 4 Kosmetyczne cuda z apteki. Ich ceny zaczynają się od 3 zł

    złotych. Olejek rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika pospolitego. Co ciekawe, jego cenne właściwości były doceniane już w czasach starożytnych. Zawiera m.in. witaminę E oraz kwasy tłuszczowe. Dzięki tym składnikom pielęgnuje brwi, rzęsy i włosy. Oprócz tego ma świetny wpływ na wygląd i kondycję