Jak dbać o garnki i patelnie?
Jak dbać o stalowe garnki i patelnie?
Stalowe garnki i patelnie zazwyczaj można myć w zmywarkach, lepiej jednak robić to ręcznie. Jeśli na garnkach pojawi się osad z wapnia bądź białe plamy pozostałe po soleniu potraw, usuniesz je przecierając ściereczką skropioną sokiem z cytryny. Nie używaj ostrych zmywaków (drucianych) ani silnych detergentów, bo możesz zarysować powierzchnię. Pamiętaj też, aby nie schładzać zbyt szybko patelni, bo może odkształcić się jej dno.
ZOBACZ TEŻ: JAK ZROBIĆ PROSZEK I PŁYN DO PRANIA?>>
Jak dbać o naczynia ceramiczne?
Naczynia ceramiczne po każdym użyciu trzeba dokładnie umyć i wytrzeć (na niewycieranych osadzi się warstwa kamienia z wody i powłoka straci właściwości). Nie wolno usuwać zabrudzeń solą rozcieńczoną w wodzie, bo uszkodzisz powłokę ceramiczną. Lepiej użyj sody oczyszczonej: wsyp 3 łyżki sody, nalej na dno trochę wody i gotuj przez 5-10 minut. Po takim zabiegu zabrudzenia usuniesz zwykłą gąbki do mycia naczyń. Dobry będzie też ocet winny. Możesz go wlać np. na przypaloną powierzchnię i zostawić na całą noc (część przypaleń odejdzie sama), albo dodać do wody z sodą nieco octu i mieszankę zagotować. Uwaga! W naczyniach z powłoką ceramiczną nie można przechowywać żywności, zwłaszcza potraw mocno słonych.
Jak dbać o teflonowe patelnie?
Po każdym myciu naczyń z teflonem, należy teflon przetrzeć ręcznikiem papierowym lub pędzlem kuchennym z odrobiną oleju. Nigdy nie stosuj detergentów do mycia i używaj tylko miękkich gąbek. Gdy na naczyniach pozostały zaschnięte resztki pokarmów, wlej gorącą wodę – po kilku godzinach resztki same odejdą. Myj tylko wystudzone (zimne) naczynia.
ZOBACZ TEŻ: JAK ZROBIĆ TABLETKI DO ZMYWARKI?>>
Jak dbać o żeliwne garnki?
Garnki żeliwne mogą rdzewieć. Zdarza się tak, gdy np. schowasz nieosuszonych naczynia lub przechowujesz w nich kwaśne potrawy. Na szczęście rdzę można usunąć. Zrobisz to drucianym zmywakiem bądź sodą oczyszczoną. Szoruj bez obaw, że zarysujesz powierzchnię. Po wyszorowaniu naczynie dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie wlej olej lub tłuszcz zwierzęcy i podgrzewaj w temp. 170-200 st. C, do czasu aż wchłonie się część tłuszczu w ścianki naczynia. Po ostudzeniu garnek lub patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Jak uratować przypalony garnek emaliowany?
Jeśli przypalisz potrawę w garnku emaliowanym, nie usuwaj zabrudzeń druciakami! Przygotuj miksturę: łyżkę soli kuchennej zmieszaj z łyżeczką sody, dolej kilka łyżek wody i pozostaw na całą noc. Rano umyj wodą. Gdy jasna emalia wewnątrz garnka ściemnieje, zagotuj w nim wodę z kwaskiem cytrynowym lub octem.
-
Jak zaaranżować wiosenny stół?
-
Bestsellerowe serie LEGO dla starszych dzieci i dorosłych
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wysoka precyzja i dobra jakość - narzędzia DeWALT w świetnych cenachMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Czas zacząć przygotowania do sezonu ogrodowego. Wybieramy najlepsze grilleMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pierwsza wystawa obrazów namalowanych przez Sharon Stone
- 1 kwietnia w EXPO XXI startują Targi Rzeczy Ładnych. Odkryj polski design!
- Wszechobecny mrok, rozkład i melancholia - wuefista z Dąbrowy Górniczej maluje jak Beksiński!
- Jak wyczyścić pralkę? Ten trik za kilka groszy sprawi, że będzie jak nowa!
- Sprzęty kuchenne, które odmienią twoje gotowanie!