Jak dbać o garnki i patelnie?

Dobre garnki i patelnie wcale nie są tanie. Jeśli właściwie o nie zadbasz, będą służyć Ci latami, a Ty oszczędzisz na ich kupowaniu. Jak zatem dbać o garnki i patelnie?

Jak dbać o stalowe garnki i patelnie?

Stalowe garnki i patelnie zazwyczaj można myć w zmywarkach, lepiej jednak robić to ręcznie. Jeśli na garnkach pojawi się osad z wapnia bądź białe plamy pozostałe po soleniu potraw, usuniesz je przecierając ściereczką skropioną sokiem z cytryny. Nie używaj ostrych zmywaków (drucianych) ani silnych detergentów, bo możesz zarysować powierzchnię. Pamiętaj też, aby nie schładzać zbyt szybko patelni, bo może odkształcić się jej dno.

ZOBACZ TEŻ: JAK ZROBIĆ PROSZEK I PŁYN DO PRANIA?>>

Jak dbać o naczynia ceramiczne?

Naczynia ceramiczne po każdym użyciu trzeba dokładnie umyć i wytrzeć (na niewycieranych osadzi się warstwa kamienia z wody i powłoka straci właściwości). Nie wolno usuwać zabrudzeń solą rozcieńczoną w wodzie, bo uszkodzisz powłokę ceramiczną. Lepiej użyj sody oczyszczonej: wsyp 3 łyżki sody, nalej na dno trochę wody i gotuj przez 5-10 minut. Po takim zabiegu zabrudzenia usuniesz zwykłą gąbki do mycia naczyń. Dobry będzie też ocet winny. Możesz go wlać np. na przypaloną powierzchnię i zostawić na całą noc (część przypaleń odejdzie sama), albo dodać do wody z sodą nieco octu i mieszankę zagotować. Uwaga! W naczyniach z powłoką ceramiczną nie można przechowywać żywności, zwłaszcza potraw mocno słonych.

Jak dbać o teflonowe patelnie?

Po każdym myciu naczyń z teflonem, należy teflon przetrzeć  ręcznikiem papierowym lub pędzlem kuchennym z odrobiną oleju. Nigdy nie stosuj detergentów do mycia i używaj tylko miękkich gąbek. Gdy na naczyniach pozostały zaschnięte resztki pokarmów, wlej gorącą wodę – po kilku godzinach resztki same odejdą. Myj tylko wystudzone (zimne) naczynia.

ZOBACZ TEŻ: JAK ZROBIĆ TABLETKI DO ZMYWARKI?>>

Jak dbać o żeliwne garnki?

Garnki żeliwne mogą rdzewieć. Zdarza się tak, gdy np. schowasz nieosuszonych naczynia lub przechowujesz w nich kwaśne potrawy. Na szczęście rdzę można usunąć. Zrobisz to drucianym zmywakiem bądź sodą oczyszczoną. Szoruj bez obaw, że zarysujesz powierzchnię. Po wyszorowaniu naczynie dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą, osusz, a następnie wlej olej lub tłuszcz zwierzęcy i podgrzewaj w temp. 170-200 st. C, do czasu aż wchłonie się część tłuszczu w ścianki naczynia. Po ostudzeniu garnek lub patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Jak uratować przypalony garnek emaliowany?

Jeśli przypalisz potrawę w garnku emaliowanym, nie usuwaj zabrudzeń druciakami! Przygotuj miksturę: łyżkę soli kuchennej zmieszaj z łyżeczką sody, dolej kilka łyżek wody i pozostaw na całą noc. Rano umyj wodą. Gdy jasna emalia wewnątrz garnka ściemnieje, zagotuj w nim wodę z kwaskiem cytrynowym lub octem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA