Termin przydatności do spożycia, czyli jak czytać daty na opakowaniach?

Na promocji kupiłaś dwa wielkie opakowania makaronu, a teraz obawiasz się, że nie zdążysz go zjeść, bo ma krótki termin ważności? Nie martw się, że wyrzuciłaś pieniądze. Wiele produktów, nawet po przekroczeniu terminu przydatności, wcale nie są niebezpieczne dla zdrowia.

W Europie są dwa rodzaje dat przydatności. Pierwsza nadaje producent. To termin przydatności do spożycia i stosuje się go do oznaczenia świeżego mięsa, nabiału i ryb. Po przekroczeniu tego terminu sklep absolutnie nie można sprzedawać tych produktów, a Ty ich jeść. Ale często pojawia się drugi termin - "najlepiej spożyć przed ". To zaś wcale nie oznacza, że po określonej dacie przydatności spożycie tych produktów będzie niebezpieczne.

JAK MĄDRZE PLANOWAĆ ZAKUPY?>>

Jakie produkty można jeść?

W ten sposób oznacza się przede wszystkim produkty sypkie - cukier, sól, ryż, kawę, mąkę i makarony. Nadają się one do spożycia nawet rok po upływie daty ważności. Co więcej, płatki kukurydziane, masło orzechowe, suche ciastka, olej czy czekoladę, o ile będą przechowywane w nie otwartych opakowaniach, możemy jeść jeszcze przez dwa miesiące po terminie.

Z tymi produktami nie eksperymentuj!

Wędliny, mięsa, ryby i jajka należy spożyć najpóźniej w dniu upływu terminu ważności. Tworzący się w nich jad kiełbasiany może nawet doprowadzić do śmierci. Jad jest szczególnie groźny u osób z osłabionym układem odpornościowym i u kobiet w ciąży. Szczególnie uważajcie przy mięsie mielonym. Kawałki mięsa mogą pochodzić z rożnych ubojni i zawierać rozmaite szczepy bakterii. Co ciekawe, badania niemieckie wykazały, że bezpieczniejsze jest mięso mielone paczkowane, niż kawałek zmielony w sklepie. Pamiętaj, że świeże mięso nie powinno leżeć w lodówce dłużej niż 1-2 dni.

JAK OSZCZĘDZAĆ PIENIĄDZE? 7 POMYSŁÓW DO ZASTOSOWANIA>>

Uważaj też na przeterminowane mleko i jego pochodne, np. jogurt

Choć „na oko” mleko lub jogurt mogą wyglądać dobrze, szybko mnożą się w nich bakterie. Nie muszą co prawda od razu mocno zatruć, ale wywołać sensacje żołądkowe jak najbardziej. Jajka możesz przechować w lodówce do 5 tygodni od kupienia. Jeśli masz wątpliwości, co do ich świeżości, przed rozbiciem zanurzy je w wodzie. Świeże jajko opadnie na dno. Jeśli będzie się utrzymywało na powierzchni, przyjrzyj się, którą częścią się wynurza. Jeśli szerszą, możesz je jeszcze usmażyć lub ugotować. Jeśli węższą, lepiej jajko wyrzucić. Gdy rozbijesz, sprawdź, jak wygląda białko - białawe lub przezroczyste, nadaje się do spożycia. Różowawe wyrzuć jak najszybciej. Masło możesz spożyć nawet do miesiąca od daty przydatności do spożycia, pod warunkiem, że nie wydziela nieprzyjemnych zapachów i nie zżółkło.