Jak oszczędzać gaz podczas gotowania?

Twoje rachunki za gaz nie są zbyt wysokie? To świetnie, ale mogą być jeszcze niższe! Najwięcej gazu (a co za tym idzie pieniędzy) oszczędzisz podczas gotowania. Oto co powinnaś robić, aby oszczędzać gaz!

Czy wiesz, że jeśli wykorzystujesz gaz tylko w kuchni do gotowania, średnio zużywasz go 300 metrów sześciennych. Gdy także nim podgrzewasz wodę, zużycie mieści się w przedziale od 300 do 1200 metrów sześciennych. Największe koszty generuje ogrzewanie mieszkań gazem: spala się 1200-8000 metrów sześciennych! Najszybciej jednak zaoszczędzisz gaz przy gotowaniu. Jak?

Używaj właściwego palnika

Powinnaś mieć kilka garnków różnej wielkości. Gotując, wybieraj taki garnek, aby płomienie podgrzewały go wyłącznie od spodu, a nie „lizały” jego ścianki. Nie od parady w kuchenkach są palniki różnej wielkości - mniejsze garnki stawiaj na małych palnikach.

ZOBACZ: JAK OSZCZĘDZAĆ WODĘ W KUCHNI, ŁAZIENCE I OGRODZIE?>>

Gotuj pod przykryciem

Naukowcy obliczyli, że gdy przykrywasz gotujące się potrawy, zużywasz o 30 proc. mniej gazu! Jak to możliwe? Otóż gotując pod przykrywką, pożądaną temperaturę osiągasz szybciej o 2-3 minuty. To zaś oznacza, że będziesz gotować krócej i taniej. Aby jeszcze bardziej oszczędzić, gdy tylko potrawa się zagotuje, zmniejsz płomień.

Wybierz garnek ze stali

To prawda, że garnki ze stali są droższe, ale gotując w nich zużywasz o 36 proc. mniej energii niż w przypadku garnków emaliowanych. Warto rozważyć zakup, bo szybko się zwróci.

Zawsze czyste

Przypalone garnki i patelnie źle przewodzą ciepło, a więc dłużej będziesz w nich gotować i tracić złotówki. Jeszcze więcej wydasz na gaz, gdy będziesz gotować wodę w czajniku z zalegającym kamieniem. Szoruj więc garnki i patelnie także od zewnątrz, a czajniki regularnie odkamieniaj.

Na gwizdek

Kupuj tylko te czajniki, które mają gwizdek. Nie ma potrzeby gotowania wody kilka minut. O tym że masz w czajniku już wrzątek, poinformuje Cię właśnie gwizdek.  Chcesz napić się herbaty i stawiasz na gazie pełen czajnik? Błąd!  Gotuj tylko tyle, ile potrzebujesz – będzie szybciej, a więc taniej.

ZOBACZ: JAK KUPOWAĆ NA PROMOCJACH? 6 NAJWAŻNIEJSZYCH ZASAD>>

Bez soli

Czy wiesz, że woda zagotuje się szybciej, jeśli nie będzie posolona? Soląc dopiero wrzątek, przyspieszysz gotowanie nawet o kilka minut.

Sprawdź kolor

Jeśli kuchenka działa prawidłowo, spalający się gaz ma kolor niebieski. Jeśli płomienie są żółte, zapewne palniki wymagają oczyszczenia. Na niedrożnych gotujesz dłużej, czyli drożej.

 

Więcej o: