Jak nie wyrzucać jedzenia? Wystarczy stosować kilka prostych zasad - np. FIFO
9 mln ton marnowanej w ciągu roku żywności, w tym 2 mln przez same gospodarstwa domowe. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się 1/3 społeczeństwa, przy czym każdy Polak pozbywa się go około 52 kg rocznie. Te dane nie świadczą o Polsce zbyt dobrze i plasują nasz kraj na niechlubnej 5. pozycji na liście najczęściej marnujących żywność państw w Unii Europejskiej.
Co robimy źle?
Na niechlubnym podium powodów wyrzucania jedzenia plasuje się:
- przeoczenie terminu przydatności produktów do spożycia (38%)
- robienie zbyt dużych zakupów (15%)
- przygotowywanie zbyt obszernych porcji posiłków (13%).
To jednak nie jedyne przyczyny. Za dużą ilość jedzenia w koszach na śmieci odpowiadają również takie zachowania jak: nieodpowiednie przechowywanie
żywności (11%), zakup złego jakościowo produktu (9%), uznanie produktu lub dania za niesmaczne (6%), brak pomysłów na wykorzystanie resztek (3%) czy nieposiadanie listy na zakupy(2%).
Jak widać te właśnie z pozoru proste i nic nieznaczące czynności składają się na problem marnowania jedzenia na świecie. Niepokojący trend wyrzucania tysięcy ton zdatnego do zjedzenia pokarmu można jednak odwrócić. Wystarczy tylko w codziennym życiu stosować się do kilku prostych zasad...
JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA? ZOBACZCIE PORADNIK MARIETY MARECKIEJ>>
-
Nowoczesna kuchnia z salonem - jak dobrać designerskie akcesoria do obu wnętrz?
-
Baterie umywalkowe - jak dobrać je do łazienki?
-
Maty masujące - przyniosą ulgę w bólu pleców i pomogą się zrelaksować
-
Grill gazowy - z tym sprzętem można grillować przez cały rok. Jakie ma zalety?
-
W sam raz na letni wypad. Te kubki utrzymają zimno przez całą dobę