W domowych warunkach doskonale poradzą sobie: szczypiorek, mięta, tymianek, bazylia, curry, oregano, estragon czy pietruszka. Nieco bardziej wymagająca jest bazylia, ale i ona też może się udać.
Weź pod uwagę wielkość korzeni. Zioła o krótkich korzeniach, a więc np. bazylia i tymianek, znakomicie będą się czuły w płytkich misach. Inne rośliny, np. melisa potrzebują głębszych donic o średnicy co najmniej 20 cm.
Kupując, zwróć uwagę, czy nie zawiera ona nawozów, bo zioła nie lubią chemicznych dodatków. Rośliny o suchych wąskich liściach (szałwia, rozmaryn) lubią też ziemię piaszczystą, te z soczystymi dużymi liśćmi (melisa, bazylia) wolą podłoże próchnicze.
JAK ZROBIĆ EKOLOGICZNY NAWÓZ DO ROŚLIN?>>
Rozpoczynając uprawę ziół, lepiej kup sadzonki w sklepie ogrodniczym. Co jakiś czas uszczypnij górne odrosty, aby pobudzić roślinę do wzrostu. Zioła podlewaj, jeśli po włożeniu palca w doniczkę na głębokość 2,5 cm ziemia jest sucha. Używaj wody o temperaturze pokojowej. Dobrze, aby odstała co najmniej 2 doby, w ten sposób zniknie z niej chlor, który może uszkodzić system korzeniowy. Zioła uprawiane w doniczkach najlepiej rosną w temperaturze 15-20 st. C. Nie przegrzewać więc ich i nie narażaj na przeciągi! Aby dobrze rosły muszą mieć co najmniej 5 godzin światła.
JAK TANIO URZĄDZIĆ OGRÓD? 21 SPRYTNYCH SPOSOBÓW>>
urwij gałązkę z liśćmi o długości około 10 cm (tuż pod ostatnią parą liści). Pamiętaj, aby gałązka, którą chcesz ukorzenić, nie miała kwiatów. Oberwij wszystkie liście do połowy gałązki, czyli na wysokość około 5 cm, włóż do szklanki z wodą , którą będziesz co kilka dni wymieniać. Po około 4 tygodniach powinny pojawić się korzenie. Gdy osiągną 10 cm długości, przesadź roślinkę do ziemi.