Szukasz ostrych i solidnych noży, które posłużą na lata? Świetnie trafiłeś!

Poznaj kolekcję noży, dzięki którym przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone z pięknym wzorem damasceńskim - komplet takich noży warto mieć w swojej kuchni.

Kolekcja noży Elegance Ebony Wood

Poznaj kolekcję noży, które sprawią, że przygotowanie nawet najprostszych posiłków stanie się prawdziwym rytuałem. Niezwykle ostre, dobrze wyważone, wykonane ze stali nierdzewnej o wysokiej twardości, z pięknym wzorem damasceńskim i rękojeścią z afrykańskiego drewna hebanowego. Noże z kolekcji Elegance Ebony Wood docenią zarówno profesjonalni kucharze, jak i każdy, kto wie, jak ważny dla komfortu jest wybór właściwego narzędzia.

Najwyższej jakości nierdzewna stal damasceńska została dopracowana do perfekcji w każdym calu, a dzięki ręcznej obróbce każde ostrze spełnia wysokie standardy precyzji. Ręczne polerowanie pozwala wydobyć piękny wzór, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość. Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z afrykańskiego drewna hebanowego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Jest ergonomiczna i nie ślizga się. Pozostaje ciepła i gładka w dotyku. Noże z kolekcji Elegance Ebony Wood to wyjątkowe instrumenty, które zasługują na wyjątkową oprawę, dlatego każdy z nich został umieszczony w luksusowym futerale, wyłożonym miękkim tworzywem.

Kolekcja Elegance EBONY WOODKolekcja Elegance EBONY WOOD Fot. Kohersen

Kolekcja noży Professional Olive Wood

Noże z kolekcji Professional Olive Wood zostały stworzone z dbałością i precyzją z najlepszych materiałów: japońskiej stali damasceńskiej i włoskiego drewna oliwnego. Najwyższej jakości japońska stal damasceńska, którą doceniają zawodowi kucharze na całym świecie, została poddana ręcznej obróbce, by dopracować każdy cal ostrza. Ręczne polerowanie pozwala wyeksponować piękny wzór, a ręczne ostrzenie sprawia, że krawędź ostrza osiąga doskonały profil i gładkość. Ręcznie polerowana, elegancka rękojeść z włoskiego drewna oliwnego została odpowiednio wyprofilowana, aby zapewnić komfort użytkowania. Noże z kolekcji Professional Olive Wood zasługują na wyjątkową oprawę - każdy nóż osobna jest umieszczony w luksusowym futerale.

Kolekcja noży Professional Olive WoodKolekcja noży Professional Olive Wood Fot. Kohersen

Japońska stal damasceńska i jej właściwości

Stal damasceńska jest znana i ceniona ze względu na cechy, które wyróżniają ją spośród innych rodzajów stali. Sposób jej produkowania i obróbki pozwala nie tylko na osiągnięcie parametrów, które czynią ją trwałą i odporną na uszkodzenia, a przy tym niebywale ostrą, ale również wyjątkowo piękną.

Oryginalne wzory na klindze powstają podczas polerowania ostrza o wielowarstwowej budowie. Dzięki odpowiedniemu składowi chemicznemu taka stal nie ulega korozji. Noże Kohersen z kolekcji Professional Olive Wood powstają z 49-warstwowej, japońskiej, proszkowej stali damasceńskiej o twardości 63 (+/-1) HRC. Stal ta osiąga niebywałe właściwości, dzięki zdobyczom nowoczesnej metalurgii.

Pomimo tak wysokiej twardości, materiał ten wykazuje się również podatnością na precyzyjną obróbkę, co prowadzi do osiągnięcia niebywałej ostrości. Zalety te sprawiają, że często nazywana jest stalą „szybkotnącą" ze względu na imponującą efektywność podczas pracy.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.