Pora na wiosenne grillowanie - wybieramy model idealny

Pogoda za oknem coraz lepsza, dlatego też warto z tego skorzystać i spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu. Jednym ze znakomitych sposobów, by tego dokonać jest grillowanie. Poza przygotowaniem smacznego posiłku, będziemy mogli również zaprosić znajomych i miło zagospodarować dzień. Jednak zanim pójdziemy do sklepu po karkówkę i kiełbaski, czeka nas wybór samego grilla.

Grille możemy podzielić na węglowe, elektryczne oraz gazowe. Zdecydowanie najpopularniejszymi oraz najtańszymi są te pierwsze. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak często planujemy z nich korzystać. Najtańsze grille węglowe to wydatek dosłownie kilkudziesięciu złotych. Są bardzo niskiej jakości, wykonane z cienkiej blachy. Zazwyczaj wytrzymują zaledwie jedno, bądź kilka krótszych użyć. Nieco lepsze wersje będą posiadać chociażby żeliwne ruszta, co pozwoli na wielokrotne wykorzystanie bez obaw o zniszczenie czy zużycie. Znajdziemy tutaj także np. małą półeczkę na dole czy z boku paleniska, dzięki której możemy mieć pod ręką chociażby sztućce do grillowania. Pokrywa będzie dodatkowym atutem ułatwiającym przygotowywanie jedzenia. Warto zwrócić uwagę na budowę samego grilla. Porządniejsze modele wykonane z grubej blachy oraz z żeliwnym rusztem potrafią być ciężkie, co czyni je mniej mobilnymi. Dlatego warto, by na wyposażeniu znalazły się kółka ułatwiające przestawianie.

Prawdziwi miłośnicy grillowania mogą pokusić się o postawienie w swoim ogrodzie grilla murowanego . Jest to spora inwestycja, jednak znacznie zwiększy atrakcyjność naszego ogrodu. Grille gazowe dopiero zyskują na popularności. Ich główną zaletą jest łatwość rozpalania. Nie potrzebujemy tutaj żadnych rozpałek i praktycznie od razu możemy przystąpić do pracy. Oczywistym minusem jest konieczność uzupełniania gazu w butli oraz obawa, że nagle, podczas przygotowywania posiłku może go nam zabraknąć.

Ostatnim z rodzajów są grille elektryczne. Taca, na której grillujemy, zazwyczaj jest elementem prostym do zdemontowania, co w znacznym stopniu ułatwia zachowanie czystości. Jedzenie jest równie smaczne, jak to przygotowane na grillu węglowym czy gazowym. Dodatkowo mamy możliwość ustawienia ściśle określonej temperatury. Nie musimy więc pilnować stale czy ogień w palenisku nie jest zbyt mocny. Największym problemem z grillem elektrycznym jest konieczność podłączenia go do źródła prądu. Często wiąże się to z wykorzystaniem długich przedłużaczy. Pamiętajmy także, by posiadały odpowiednie zabezpieczenia przed wilgocią.

Niezależenie od tego, na który z typów się zdecydujemy, najważniejsze to dobrze się bawić z rodziną i znajomymi mogąc przy okazji zjeść coś smacznego. Korzystajmy z tej możliwości, ponieważ lato mija szybko i nim się obejrzymy znów spadnie śnieg.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.