Jeśli próbowaliście kiedykolwiek suszyć żywność, zapewne były to grzyby. Zimą są one bardzo drogie - a chętnie dodajemy je do różnych potraw, więc wielu z nas jeździ latem do lasu, by samodzielnie je zebrać. Kiedyś kroiliśmy je na kawałki, nawlekaliśmy na sznurek i suszyliśmy na kaloryferach - dzisiaj mamy do dyspozycji urządzenia, które spełniają tę funkcję, oferując przy okazji suszenie również innych produktów. Suszarka spożywcza, bo o niej mowa (nazywana również dehydratorem do żywności, ale najczęściej określana mianem suszarki do grzybów), ułatwi konserwowanie żywności i zachęci do większego dbania o zdrowie.
Podstawowe modele mają kształt walca i składają się z podstawy, tacek (lub sitek - obydwa zwroty funkcjonują zamiennie) oraz przykrywy. Dno każdej tacy jest ażurowe ("podziurkowane"), a w pokrywie znajduje się najczęściej jeden większy otwór - wszystko po to, by gorące powietrze nadmuchiwane u dołu mogło swobodnie przenikać przez wszystkie poziomy suszarki oraz wydobywać się górą. Tace nakłada się jedna na drugą - a ostatnią przykrywa się pokrywą. Drugi typ urządzenia wyglądem przypomina nieco piekarnik. Jest otwierany z przodu przy pomocy uchylnych drzwiczek, a tace wsuwa się do środka na poszczególne poziomy podobnie, jak blachy do piekarnika. Ta wersja suszarki jest pojemniejsza - zmieści się w niej większa ilość produktów.
Działanie suszarki do grzybów jest banalnie proste. Grzałka znajdująca się w urządzeniu ogrzewa powietrze, które przy pomocy wentylatorka jest rozprowadzane po wszystkich poziomach (produkty w kawałkach układamy wcześniej na tacach znajdujących się w odległości kilku centymetrów jedna nad drugą). Taki rodzaj obiegu zapewnia mniej więcej stałą temperaturę w całym wnętrzu.
WAŻNE:Temperatura jest w przypadku suszenia żywności czynnikiem, na który trzeba zwrócić szczególną uwagę - zbyt wysoka pozbawi produkty wartości odżywczych i smakowych.
Dzięki temu urządzeniu mamy możliwość samodzielnego przygotowania zdrowych przekąsek dla siebie i dzieci w postaci owocowych chipsów oraz dodatku do jogurtu (i składnika domowej granoli). Co jeszcze?
W suszarce spożywczej przygotujemy też: suszone zioła - do późniejszego zalewania w formie herbatek, inhalacji, parówek kosmetycznych lub jako dodatek do dań; pestki (np. z dyni); orzechy, batony musli, żelki (w specjalnych foremkach) oraz mięso i wędliny.
Najprościej rzecz ujmując, susząc żywność samodzielnie w domu wiemy, co jemy. Sami wybieramy produkt, mamy pewność, że nie zostały dodane żadne środki chemiczne, a proces konserwacji nie pozbawił go cennych składników. W suszonych owocach jest dużo witamin, a błonnika więcej niż w świeżych. Osoby będące na diecie powinny jednak pamiętać, że suszone owoce są bardzo kaloryczne i spożywać je z umiarem.
Suszenie to również oszczędność pieniędzy - konserwujemy samodzielnie zebrane grzyby lub kupione okazjonalnie owoce i warzywa "na potem", by nie musieć ich kupować w wysokich cenach poza sezonem. Owszem, energia potrzebna urządzeniu do pracy też kosztuje, ale w ostatecznym rozrachunku jest to jednak rozwiązanie korzystne dla naszej kieszeni (kupowanie gotowych suszonych produktów też wychodzi drożej).
Jak przygotować produkty do suszenia? To proste - wystarczy pokroić je w plasterki, ułożyć na sitkach i włączyć urządzenie. Już po kilku godzinach będą gotowe. Jest jednak parę ważnych szczegółów, o których należy pamiętać, aby proces suszenia przebiegał prawidłowo.
Warzywa i owoce należy umyć i obrać, a następnie pokroić w plastry - najlepiej tej samej grubości, by każdy kawałek został wysuszony w takim samym stopniu, co pozostałe. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku grzybów. Jedni je myją przed suszeniem, inni twierdzą, że to pozbawia grzyby smaku - a potem i tak poddamy je obróbce termicznej, więc po co myć? Wybór należy do was - jeśli zrezygnujecie z mycia, przetrzyjcie grzyby delikatnie ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Susząc mięso i wędliny należy pokroić je w jak najcieńsze plasterki.
Bardzo ważne jest równomierne rozłożenie poszczególnych kawałków na tackach - układamy je jeden obok drugiego - nigdy "na zakładkę". Mogą być na tyle blisko, by się dotykać, ale nie przykrywać - w ten sposób nie wysuszymy produktów równomiernie.
Suszarka spożywcza nie jest urządzeniem skomplikowanym, jednak występuje pod różnymi postaciami, warto więc wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie - i jak jej poszczególne parametry wpływają na proces suszenia i wygodę użytkowania. Zanim wybierzecie model, sprawdźcie:
2. Suszarka Sencor SFD 851GR
3. Suszarka MPM MSG-06
1. Suszarka spożywcza G21 Paradiso Big
2. Suszarka G21 Harmony Small