• Link został skopiowany

Noże Fiskars - dlaczego warto? Podpowiadamy, co czym kroić

Noże w kuchni to akcesoria absolutnie must have. Każdego dnia kroimy, obieramy, szatkujemy. Postanowiliśmy przybliżyć wam ofertę noży marki Fiskars, dzięki której do każdej czynności dobierzecie odpowiedni rodzaj noża.
Nóż do warzyw i owoców
Fot. Fiskars, materiały producenta

Ile noży masz w domu? Jeden, dwa, którymi kroisz wszystko? Może kupiłeś cały komplet, ale nie do końca wiesz, do czego który służy? Szczególną zagadką są dla ciebie noże z charakterystycznymi śmiesznymi ząbkami? Przychodzimy z pomocą i podpowiadamy, jakie rodzaje noży przydadzą ci się w kuchni i co nimi kroić.

Noże do pieczywa

Nóż do pieczywa
Nóż do pieczywa Fot. Fiskars, materiały producenta

Bez odpowiedniego noża krojenie miękkiego lub chrupiącego pieczywa to nie lada wyzwanie. Nóż do chleba obowiązkowo powinien mieć długie i ząbkowane ostrze. Pozwoli to w łatwy, sprawny i delikatny sposób przeciąć skórkę pieczywa. Szersze ząbki na nożu ułatwią krojenia wnętrza pieczywa, które ugina się pod naciskiem. Niektóre noże do chleba wyposażone są także w szpatułkę do smarowania, dzięki czemu łatwo rozsmarować na pieczywie masło, dżem czy krem.

Noże do warzyw i owoców

Nóż do warzyw i owoców
Nóż do warzyw i owoców Fot. homebook, materiały partnera

Noże do warzyw i owoców muszą mieć krótkie ostrza, które gwarantują większą precyzję - łatwiej jest nimi operować nawet w przypadku niewielkich składników. Typów takich noży jest wiele, każdy ma swoje zastosowanie - noże do obierania, wydrążania czy siekania będą się od siebie różniły wyglądem.

Nóż do obierania powinien być mały i poręczny, dzięki czemu można precyzyjnie odcinać nawet najcieńszą skórkę. Nożyk kształtem przypomina dziób ptaka. Modele lekko zagięte sprawdzą się do krojenia okrągłych warzyw i owoców: jabłek, ziemniaków. W przypadku krojenia śliskich produktów, na przykład pomidorów czy śliwek, warto mieć w kuchni nożyk do krojenia z ząbkowanym ostrzem. Noże z ostrzem pozwolą w łatwy sposób wydrążać środek. Przyda się także tasak, który umożliwi krojenie, siekanie i rozdrabnianie każdego warzywa czy owocu.

Uniwersalny nóż szefa kuchni

Tak zwany nóż szefa kuchni to podstawowe i uniwersalne narzędzie. Różni się on wyglądem od innych noży - ma szerokie, lekko profilowane ostrze. Jest ono bardzo ostre, dlatego doskonale sprawdzi się do krojenia. Nóż jest duży i ciężki, zdecydowanie nie przyda się do obierania warzyw czy owoców.

Noże do mięs i ryb

Nóż do filetowania
Nóż do filetowania Fot. homebook, materiały partnera

Nóż do mięs powinien mieć wąskie i szpiczaste zakończenie, co pozwoli na łatwe nacięcie mięsa w wybranym miejscu. Wybrać możemy nóż sztywny, który doskonale poradzi sobie z mięsem wołowym, wieprzowym, baraniną czy dziczyzną lub nóż elastyczny, który pokroi drób i pozwoli filetować ryby. Noże do mięsa i ryb są bardzo długie, mają od 20 do 24 cm. Odpowiedni nóż pomoże zachować nienaruszoną strukturę mięsa, a tępy, bez sztywnego końca sprawi, że będzie ono poszarpane, nieestetyczne, utrudni też przygotowywanie posiłku czy marynowanie.

Noże Fiskars – dlaczego warto?

Noże Fiskars wykorzystywane są przez profesjonalnych kucharzy, dobrze więc mieć je też w domu. Ułatwią przygotowywanie posiłków osobom, które nienawidzą gotowania. Noże są praktyczne, wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu bardzo długo zachowają ostrość i posłużą na długie lata. Fiskars prezentuje naprawdę szeroką ofertę noży kuchennych - znajdziemy modele niemal do każdej czynności. Poczuj się jak profesjonalista!

Komentarze (34)

Noże Fiskars - dlaczego warto? Podpowiadamy, co czym kroić

Kasia M
6 lat temu
Dostałam w prezencie od męża,Niestety mają jedną poważną WADĘ!!! wszystkie rękojescie pękają i na stojaku mam noże z połówlkami rękojesci!!!!
hankam
6 lat temu
Teraz poproszę o artykuł polecający deski do krojenia.
wasabi1084
6 lat temu
Fiskars, kiepska stal, wysoka cena. Za tą kasę kupuje się noże z porządnych stali. Bez trojącej powłoki, która nie służy niczemu, oprócz zdzierania się i wpadania do potraw. Noże kupuje się po patrząc na stal i producenta. Polecane, twarde stale to np. VG-10.
madera123
6 lat temu
Jak kupować noże to tylko japońskie.Pradziadek przed wojną przywiózł z Perth w Australii 2 japońskie noże kuchenne, kute i do tego specjalną osełkę,którą trzeba przed ostrzeniem trzymać w wodzie.Jak rodzinę szwaby( nie poprawiać) wysiedlali, to Babcia zabrała pościel i ..noże.Mam je do dzisiaj,choć osełka już się przepołowiła. Są ciężkie w porównaniu z innymi i myć je można tylko w letniej wodzie,ale są jak brzytwa
Są ciężkie, ale
Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).