Wiele dzisiejszych desek do krojenia spełnia nie tylko funkcję użyteczną, ale także dekoracyjną. Pojedynczo lub w grupie zdobią ściany i blaty w kuchni. Dlatego wybraliśmy dla was wyłącznie te, które sprawdzą się i do krojenia, i w roli drobnej dekoracji. To deski do krojenia drewniane, kamienne i składane z tworzywa sztucznego, o różnych wzorach i barwach.
Najpiękniejsze są szczególnie deski do krojenia o nieregularnych kształtach, z sękami i śladami naturalnej formy drewna. Mają jednak swoje wady. Nie są odporne na wodę, dlatego nie nadają się do mycia w zmywarce. Jak je czyścić? Najlepiej solą kuchenną i sokiem z cytryny. Raz na jakiś czas dobrze też konserwować je specjalnym olejem - drewno dłużej zachowa wtedy piękną strukturę.
Oto więcej drewnianych i bambusowych desek do krojenia
To modne deski do krojenia, o pięknej formie: nieregularnej, dopracowanej w każdym calu. Najpopularniejsze są marmurowe, odporne na zniszczenia, a także granitowe oraz z kamiennego łupka. Można również znaleźć produkty z innych twardych surowców lub upodobniające się strukturą do kamienia. Deski do krojenia z kamienia pięknie wyglądają na stole, spełniając rolę tacy do serwowania przekąsek.
Składane deski do krojenia wykonane są z tworzywa sztucznego, często z polipropylenu. Największą ich zaletą jest możliwość złożenia krawędzi, co ułatwia przesypywanie pokrojonych produktów. Takie deski do krojenia mają też elementy antypoślizgowe na spodzie i zawieszki, dzięki którym mogą być kolorową dekoracją ściany przy blacie kuchennym.
Nieprzyjemny zapach z deski do krojenia można usunąć za pomocą soli kuchennej i cytryny. Należy ją natrzeć tymi produktami w podanej kolejności i pozostawić na dłuższą chwilę. Następnie dokładnie umyć płynem do mycia naczyń ( dobrze jest też go wymieszać dodatkowo z octem - usunie przebarwienia), spłukać, porządnie wytrzeć i pozostawić do wyschnięcia. Pamiętaj! Drewnianej deski do krojenia nie powinno się suszyć na słońcu i kłaść na grzejniku, ponieważ mogłaby popękać, a także myć w zmywarce.