Na rynku dostępnych jest wiele modeli garnków. Różnią się od siebie rozmiarem, przeznaczeniem oraz materiałem wykonania. Wybierając zestaw garnków do swojej kuchni warto zwrócić szczególną uwagę nie tylko na wygląd, by pasowały do wystroju kuchni, ale też na funkcje praktyczne. Dobrej jakości garnki posłużą przez lata.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze zestawu garnków? Istotną kwestią jest przeznaczenie garnka. Do codziennego gotowania warto mieć garnki o różnych rozmiarach: duży, mniejszy, rondel, a także płytką oraz głęboką patelnię. Kupując zestaw garnków w komplecie znajdą się wszystkie najczęściej używane rozmiary.
Kolejną kwestią przy wyborze zestawu garnków jest ich materiał wykonania. Wyróżniamy garnki stalowe, aluminiowe, emaliowane, tytanowe, ceramiczne, miedziane oraz żeliwne. Warto pamiętać, że solidne garnki powinny mieć odpowiednią grubość dna. Naczynia te nieustannie mają kontakt z ogniem, gorącymi potrawami oraz tłuszczem. Im więcej warstw ma naczynie, tym lepsze przewodzenie ciepła i rozprowadzanie go w równomierny sposób po dnie naczynia - pozwoli to uniknąć przypalania żywności. Garnki powinny być także wygodne w użytkowaniu - istotna jest ergonomia rączek i uchwytów - nie powinny ślizgać się w dłoni, ani nagrzewać podczas gotowania. Wśród najczęściej polecanych naczyń do gotowania wyróżniamy: zestaw garnków Tefal, zestaw garnków Gerlach, Zwieger oraz Ambition.
Kupując zestaw garnków warto sprawdzić do jakiego typu kuchenek jest on przeznaczony. Zestaw garnków do indukcji musi być wykonany z odpowiednich materiałów: ze stopu stali i żelaza. Na dnie naczyń indukcyjnych znajdują się specjalne zwoje. Na płycie indukcyjnej nie można używać garnków szklanych, aluminiowych, a także ceramicznych. Warto sprawdzić czy wybrany przez nas zestaw garnków jest przeznaczony do mycia w zmywarce.
Zestaw garnków do gotowania na parze przyda się miłośnikom zdrowego, ekologicznego jedzenia. Gotowanie na parze jest w modzie, a zestawy garnków do gotowania na parze biją rekordy sprzedaży. Jak wyglądają? Garnki do gotowania na parze składają się z trzech elementów. W ich skład wchodzi garnek, sitko oraz pokrywka. Bez obaw, nowoczesne garnki wyrównują ciśnienie w naczyniu, dzięki czemu nie ma ryzyka, że garnek wybuchnie wraz z zawartością na całą kuchnię. Potrawy gotowane w garnkach na parze są dużo zdrowsze i mają więcej składników odżywczych, mniej kalorii i zdecydowanie lepszy smak. Alternatywą dla zestawu garnków do gotowania na parze jest szybkowar. To urządzenie różni się od garnków podłączeniem, podłączamy je do prądu.
Garnki żeliwne to model, który w ostatnim czasie cieszy się ogromną popularnością. Żeliwo to jeden z najtrwalszych i najlepszych jakościowo materiałów z których produkuje się naczynia kuchenne. Jakie zalety mają garnki żeliwne? Przede wszystkim są bardzo odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne oraz wysoką temperaturę. Śmiało można powiedzieć, że garnki żeliwne to zakup na całe życie, materiał jest niemal niezniszczalny.
Gotowanie w garnkach żeliwnych jest bardzo zdrowe, a do tego praktyczne - można w nich nie tylko gotować czy smażyć, ale też piec dania w piekarniku. Naczynia są świetnej jakości i trwałe. Na uwagę zasługuje także ich design. Garnki żeliwne dostępne są w różnych kolorach, dzięki czemu mogą stać się ozdobną kuchni.
Ile kosztują garnki żeliwne? Ich cena przewyższa cenę garnków aluminiowych, stalowych czy emaliowanych. Wyższa cena na szczęście idzie w parze z jakością.
Garnki stalowe cieszą się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego. Naczynia z tego materiału mają wiele zalet. Po pierwsze, są odporne na uszkodzenia, wytrzymałe i z powodzeniem posłużą kilka lat. Garnki wykonane ze stali nie mają powłoki, dzięki czemu nie będą się łuszczyć, obrywać z koloru, śmiało można myć je w zmywarce. Kolejną kwestią jest odporność stali na korozję. Warto również dodać, że zestawy garnków stalowych są odporne na działanie wysokich temperatur, można używać ich także w piekarniku. Dno garnków jest wielowarstwowe, dzięki czemu świetnie przewodzi ciepło.
Klasyczny wygląd garnków stalowych sprawia, że prezentują się elegancko i pasują bez względu na wystrój i styl kuchni. Są tańsze od garnków żeliwnych, ale droższe od modeli aluminiowych.