Młynek do przypraw - ręczny czy elektryczny? Doradzamy!

Kupujesz przyprawy w ziarnach, by zmielić je w domu, czy już zmielone w torebkach? My polecamy produkty świeżo mielone, które najlepiej smakują i mają piękny zapach. Z tego powodu warto mieć w kuchni młynek do przypraw. Jaki wybrać: ręczny czy elektryczny? Wyjaśniamy!

Młynek do przypraw - must have w kuchni

Każde danie wymaga przyprawienia. To właśnie przyprawy nadają potrawom smak i aromat. W sklepach możemy wybierać spośród wielu gatunków i producentów. Mimo że wydają się takie same, różni je smak i intensywność zapachu. Największa różnica zauważalna jest pomiędzy przyprawami gotowymi, a ziarnistymi, które sami możemy zmielić w młynku. Nie wszystkie przyprawy możemy kupić w ziarnach, dotyczy to na przykład oregano, curry czy słodkiej papryki. Jeśli jednak jest taka możliwość, korzystajmy z niej, nawet w przypadku tradycyjnej soli (można kupić himalajską lub morską w kryształach do mielenia - są zdrowsze od drobnej, zmielonej) i pieprzu.

Dobrze wiedzieć, że pieprz, który zmielimy przed doprawieniem dania będzie zdecydowanie bardziej intensywny i zmieni na plus smak dania!

Ręczny młynek do przyprawRęczny młynek do przypraw Fot. shutterstock

Na co zwrócić uwagę, wybierając młynek do przypraw?

Wybierając elektryczny młynek do przypraw, należy zwrócić uwagę na obudowę, która powinna być trwała i wykonana z materiału dobrej jakości. Młynki wyposażone są w żarna stalowe lub ceramiczne. Obydwa rodzaje są wytrzymałe i poradzą sobie z ziarnami o różnej twardości, warto jednak wiedzieć, że ceramiczne nie miażdżą ziaren, a równomiernie je rozdrabniają.

Jeśli decydujesz się model drewniany, koniecznie sprawdź czy drewno jest zaimpregnowane, ponieważ w kuchni będzie miało styczność z wodą oraz parą. Barwne młynki z materiałów syntetycznych ożywią kuchenną aranżację i stół. Sprawdź, czy są solidnie wykończone.

Warto zwrócić także uwagę na pojemność elektrycznego młynka, jego wielkość powinniśmy dopasować do własnych potrzeb. Im liczniejsza rodzina, tym przyda się większy młynek Kolejną kwestią jest wydajność – najlepiej sprawdzą się modele, które mielą 120-200 gramów przyprawy w ciągu minuty.

Młynek do przyprawMłynek do przypraw Fot. shutterstock

Modele ręczne można kupić w niemal każdym supermarkecie, już z przyprawami w środku - to świetna i tania alternatywa dla kupowania pojedynczych urządzeń. Młynki ręczne są banalnie proste w obsłudze. Jak ich używać? Należy pokręcić ruchomą częścią pojemnika, a zmielona przyprawa będzie sypała się bezpośrednio na potrawę. W większych młynkach bardzo często mamy możliwość regulacji stopnia zmielenia w zależności od potrzeb i preferencji. Młynki do przypraw ręczne mogą też stanowić świetną dekorację w kuchni, pięknie się prezentują. Atutem tych modeli jest to, że kontrolujemy ilość zmielonych ziaren - z pewnością trudniej przesolić czy za mocno doprawić danie.

Młynek ręczny czy elektryczny?

Dużo wygodniejsze w użyciu są młynki elektryczne, które szybko i sprawnie zmielą świeże przyprawy. Model elektryczny nie wymaga siły w obsłudze, umożliwia też wybór grubości przemiału. Większość modeli ma krokową regulację wielkości ziaren. Wybierając młynek, zwróć uwagę na obroty urządzenia. Pamiętaj, że im są one wolniejsze, tym mielenie bardziej dokładne. Warto jednak uważać podczas mielenia, by do potrawy nie wpadło zbyt wiele przyprawy. Młynki elektryczne zasilane są baterią, dobrze jest mieć zawsze komplet w zapasie. Atutem tych modeli jest także nowoczesny design.

Warto wiedzieć, że młynki elektryczne dzielą się na żarnowe oraz udarowe. Te pierwsze działają na zasadzie młynków mechanicznych, mają funkcję regulacji grubości mielenia. Młynki udarowe wyposażone są w specjalne ostrza, nie mamy wpływu na grubość mielenia - przyprawa zmienia się w drobny pył.

Młynek do przyprawMłynek do przypraw Fot. shutterstock

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.