Ciesz się ich smakiem jak najdłużej. Sposoby na przechowywanie najpopularniejszych produktów

Jakub Góralczuk
08.08.2022 21:03
Żywności poświęcamy sporą część swojego czasu - nic dziwnego, bo poza dostarczaniem niezbędnej energii, to również pyszne urozmaicenie naszej diety. A jak przechowywać konkretne produkty, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Sprawdźmy.

Nienapoczęte cytrusy możesz trzymać w bawełnianej siateczce na wierzchuNienapoczęte cytrusy możesz trzymać w bawełnianej siateczce na wierzchu fot. Pexels

Produkty sypkie i pieczywo

Każdy łakomczuch pragnie, by jego ulubione produkty zachowywały świeżość jak najdłużej. I dotyczy to zarówno tych przetworzonych, rozpoczętych, jak i w całości. Choć ile frykasów, tyle sposobów, to zależność jest o dziwo prosta. Ważne, by pamiętać o tych mykach:

 Sypkie produkty, jak np. ryż, mąka, kawa, czy przyprawy najlepiej ukryć w zaciemnionym, suchym miejscu. Warto wygospodarować sobie na nie przestrzeń czy to w szufladach, czy spiżarce. Ważne przy tym, aby były odpowiednio zabezpieczone przed dostaniem się żywności. Przyprawy możesz przesypać do małych opakowań, lub zabezpieczyć otwartą torebkę zwykłym klipsem do wieszania ubrań

- Pieczywo również nie lubi wilgoci. Te, zawinięte w lnianą torebkę i dodatkowo umieszczone w chlebaku najdłużej ucieszy swoim smakiem

- Jakość pieczywa również ma wielkie znaczenie. Ten naturalny, na naturalnym zakwasie dłużej zachowa świeżość, a ten na drożdżach, czy co dopiero mrożony szybko sczerstwieje pomimo naszych działań

Dary natury

O przechowywaniu warzyw i owoców wyrosło mnóstwo mitów, spójrzmy więc jaka jest prawda. Nie każde musi znaleźć się w lodówce, lecz wręcz przeciwnie, poza. Fakt, że w lodówce znajduje się ich duża ilość, nie ułatwia nam zadania. Poniżej kilka najpopularniejszych przykładów:

- Warzywa strączkowe, owoce jagodowe, sałaty, marchew, brokuły, czereśnie czy cukinię możesz umieścić w urządzeniu chłodzącym. Na pewno nie powinny znaleźć się tam pomidory, które bezpowrotnie utracą swój soczysty smak. Podobnie w przypadku owoców cytrusowych, dojrzeją na wierzchu

- Kupując warzywa, owoce, sery czy wędliny najlepiej wyjąć z foliowych opakowań. Te dwa ostatnie możesz umieścić w szczelnym opakowaniu czy nawet zawinąć w ręcznik papierowy. Dodatkowo pamiętaj, że produkt zakupiony w całości zachowa świeżość na dłużej, niż pokrojony w cienkie plasterki

- Owoce wielkopestkowe, świeże zioła, czosnek, arbuz, cebula, banany czy kiwi pozostaw z dostępem do światła. Część z nich należy zamknąć za lodówkowymi drzwiami