• Link został skopiowany

Ciesz się ich smakiem jak najdłużej. Sposoby na przechowywanie najpopularniejszych produktów

Żywności poświęcamy sporą część swojego czasu - nic dziwnego, bo poza dostarczaniem niezbędnej energii, to również pyszne urozmaicenie naszej diety. A jak przechowywać konkretne produkty, aby zachowały świeżość jak najdłużej? Sprawdźmy.
Owoce i warzywa
fot. Pexels
Nienapoczęte cytrusy możesz trzymać w bawełnianej siateczce na wierzchu
Nienapoczęte cytrusy możesz trzymać w bawełnianej siateczce na wierzchu fot. Pexels

Produkty sypkie i pieczywo

Każdy łakomczuch pragnie, by jego ulubione produkty zachowywały świeżość jak najdłużej. I dotyczy to zarówno tych przetworzonych, rozpoczętych, jak i w całości. Choć ile frykasów, tyle sposobów, to zależność jest o dziwo prosta. Ważne, by pamiętać o tych mykach:

 Sypkie produkty, jak np. ryż, mąka, kawa, czy przyprawy najlepiej ukryć w zaciemnionym, suchym miejscu. Warto wygospodarować sobie na nie przestrzeń czy to w szufladach, czy spiżarce. Ważne przy tym, aby były odpowiednio zabezpieczone przed dostaniem się żywności. Przyprawy możesz przesypać do małych opakowań, lub zabezpieczyć otwartą torebkę zwykłym klipsem do wieszania ubrań

- Pieczywo również nie lubi wilgoci. Te, zawinięte w lnianą torebkę i dodatkowo umieszczone w chlebaku najdłużej ucieszy swoim smakiem

- Jakość pieczywa również ma wielkie znaczenie. Ten naturalny, na naturalnym zakwasie dłużej zachowa świeżość, a ten na drożdżach, czy co dopiero mrożony szybko sczerstwieje pomimo naszych działań

Dary natury

O przechowywaniu warzyw i owoców wyrosło mnóstwo mitów, spójrzmy więc jaka jest prawda. Nie każde musi znaleźć się w lodówce, lecz wręcz przeciwnie, poza. Fakt, że w lodówce znajduje się ich duża ilość, nie ułatwia nam zadania. Poniżej kilka najpopularniejszych przykładów:

- Warzywa strączkowe, owoce jagodowe, sałaty, marchew, brokuły, czereśnie czy cukinię możesz umieścić w urządzeniu chłodzącym. Na pewno nie powinny znaleźć się tam pomidory, które bezpowrotnie utracą swój soczysty smak. Podobnie w przypadku owoców cytrusowych, dojrzeją na wierzchu

- Kupując warzywa, owoce, sery czy wędliny najlepiej wyjąć z foliowych opakowań. Te dwa ostatnie możesz umieścić w szczelnym opakowaniu czy nawet zawinąć w ręcznik papierowy. Dodatkowo pamiętaj, że produkt zakupiony w całości zachowa świeżość na dłużej, niż pokrojony w cienkie plasterki

- Owoce wielkopestkowe, świeże zioła, czosnek, arbuz, cebula, banany czy kiwi pozostaw z dostępem do światła. Część z nich należy zamknąć za lodówkowymi drzwiami 

Komentarze (0)

Ciesz się ich smakiem jak najdłużej. Sposoby na przechowywanie najpopularniejszych produktów

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).