• Link został skopiowany

Jak zatrzymać smaki lata? Sezon na przetwory w pełni!

Końcówka wakacji to czas kiedy powoli szykujemy się już na jesień i przygotowywujemy przetwory, które w zimie przybliżą nam smaki lata.
Przetwory
Fot. Pexels

Kiszonki, powidła i suszone owoce to wspaniałe letnie rarytasy, którymi będziemy zajadać się w zimie. Jednak by móc się z nich cieszyć, wraz z nadejściem chłodnych dni, konieczne jest przygotowanie ich już teraz. Podpowiadamy jakie urządzenia są niezastąpione by szybko, łatwo i sprawnie przygotować przetwory na zimę. 

Beczki do kiszonek

Kiszone ogórki, lub kiszona kapusta to składniki znane i popularne w polskiej kuchni. Najzdrowsze są oczywiście produkty, które ukisimy sami. Kiszone ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, do kanapek czy baza do zupy ogórkowej. Bez kiszonej kapusty z kolei nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia i ukochanych pierogów oraz bigosu. 

By przygotować domowe ogórki i kapustę, warto zaopatrzyć się w beczkę do kiszenia, dzięki czemu przygotujemy smaczne i zdrowe, domowe kiszonki. Naczynia do kiszenia do najczęściej beczki wykonane z kamionki, ponieważ nie wchodzi ona w reakcję z żywnością, przez co są najzdrowszym wyborem, by przygotować kiszone ogórki i kapustę. 

Gliniane naczynia do kiszenia mogą być piękną, glazurowaną ozdobą w kuchni, jednocześnie zapewniając nam pełne smaku i witamin zapasy na zimę. 

Kiszenie ogórków w kamionkowej beczce
Kiszenie ogórków w kamionkowej beczce Fot. Pixabay

Przetwory owocowe - dżemy, konfitury, powidła

Najczęściej przygotowujemy słodkie przetwory owocowe, takie jak dżemy i konfitury. W końcu to właśnie cudownie słodkie letnie owoce, najbardziej przypominają nam o słońcu i cudownie ciepłej temperaturze lata. 

By przygotować przetwory z owoców, konieczny jest oczywiście zapas słoików, które odpowiednio wcześniej wyparzymy i dobierzemy odpowiednie pokrywki. Warto pomyśleć również o szybkowarze lub odpowiednim garnku, który pozwoli na odpowiednią obróbkę, dużej ilości owoców. 

Na koniec, nie zapomnijcie podpisać odpowiednio wszystkich słoików. 

przetwory owocowe
przetwory owocowe Fot. Pixabay

Suszarka do warzyw, owoców i grzybów

Najczęściej owoce i warzywa wykorzystujemy do przygotowywania przetworów, jednak gdy skończą nam się słoiki, lub miejsce w spiżarni, resztę możemy przeznaczyć do suszenia. W tym celu niezbędna będzie suszarka do grzybów, w której z powodzeniem wysuszymy jabłka, gruszki i wszelkiego rodzaju owoce jagodowe, a nawet pomidory. Jednak sam proces suszenia może potrwać nawet kilka godzin, jednak dzięki temu owoce i warzywa zachowają pełnię smaku. Suszone warzywa i owoce to dodatkowo skarbnica składników odżywczych i witamin, które są nam niezbędne zimą 

Suszone owoce
Suszone owoce Fot. Pixabay