Sprzęty, które przypomną nam smaki dzieciństwa! Te akcesoria mogliśmy znaleźć w kuchni naszych babć

MATERIAŁ PROMOCYJNY
17.10.2022 12:19
Kuchnie naszych babć pełne były smaków i zapachów. Pamiętacie jeszcze roznoszący się w całym domu zapach drożdżówki wypiekanej w prodiżu? Czy sprzęty sprzed lat odnajdą się w nowoczesnej kuchni?

Czy w naszych nowoczesnych kuchniach jest miejsce na sprzęty używane przez nasze babcie? Kto pamięta smak mięsa lub drożdżówki wypiekanej w prodiżu? Kto tęskni za ciasteczkami-orzeszkami, które pojawiały się na każdej rodzinnej imprezie? Sprzęty te możemy kupić również dzisiaj i zadbać, by przywróciły wspomnienia pysznych smakołyków. 

Prodiż elektryczny 

Prodiż to sprzęt kuchenny, który popularny był w Polsce przed upowszechnieniem się piekarników elektrycznych. Zawojował on małe kuchnie ery powojennej, zajmował mało miejsca i był niezwykle efektywny. 

Skąd wziął się prodiż? Wynaleziony został w Czechosłowacji przez O. Homuta i pierwotnie został nazwany remoską, ponieważ był produkowany w zakładach REMOS. Nadal czasami możemy spotkać się z taką nazwą, szczególnie poza Polską. Nazwa, którą znamy pochodzi od francuskiego słowa "prodige", co na polski możemy przetłumaczyć jako cudowny. 

Ten mały, przenośny piekarnik miał rozmiary sporego garnka, a dzięki podłączeniu go do prądu dawał możliwości wypieku ciasta, mięs, zapiekanek. 

Wspomnienia z dzieciństwa, z kuchni naszych babć są pełne pysznego smaku i wspaniałych zapachów. Wiele razy możemy spotkać się również z opinią, że dawniej potrawy przygotowywane w prodiżu smakowały o wiele lepiej, niż współcześnie wypiekane w piekarniku. 

Prodiż elektryczny wykonywany był z blachy aluminiowej i miał pojemność około 3,5 litra, czy jest więc na niego miejsce w naszych nowoczesnych kuchniach? 

Wiele nowoczesnych kombiwarów czy wielofunkcyjnych urządzeń kuchennych ma spełniać te same zadania, które wcześniej wykonywał jedynie prodiż. Jednak sentyment i nostalgia za smakami dzieciństwa mogą powrócić w praktyce tylko dzięki prodiżowi. 

Opiekacz do ciastek-orzeszków

Urządzenie do wypiekania ciasteczek w formie orzeszków wypełnionych pysznym kremem to kolejny sprzęt, który przywodzi na myśl kuchnię babci, która w specjalnej formie na piecu szykowała kolejną porcję pysznych "orzeszków". Współczesna forma jest zdecydowanie prostsza w obsłudze, bezpieczniejsza, a w jednym cyklu można upiec 12 ciasteczek! 

Pyszne, idealnie wypieczone "orzeszki" czy puszysta aromatyczna drożdżówka, której zapach rozniesie się po całym domu? Sprzęty, które wspominamy z kuchni naszych babć możemy mieć również teraz i zadbać o pielęgnację naszych wspomnień. 

Prodiż elektryczny i urządzenie do wypieku ciasteczek orzeszkówProdiż elektryczny i urządzenie do wypieku ciasteczek orzeszków Fot. Ceneo

Więcej o: