Mówi się, że naczynia podobne talerzom towarzyszyły ludziom już od czasów starożytnych, kiedy służyły do serwowania potraw na różnego rodzaju ucztach lub wieczerzach, jednak swoją obecną formę przybrały dopiero w średniowieczu. Były to okrągłe naczynia o płaskiej lub lekko wgłębionej powierzchni wykonane z ceramiki, szkła, drewna bądź metalu (w tym z metali szlachetnych, jak srebro czy złoto) – dopiero w późniejszych okresach były wykonywane z innych surowców, jak porcelana czy fajans. W dawnych czasach te bogato zdobione modele miały świadczyć o statusie posiadacza, dlatego też najczęściej można było spotkać je w pałacowych jadalniach, na dworach czy w domostwach zamożnych arystokratów, a później też mieszczan. Przedstawiciele niższych klas zazwyczaj używali bardzo prostych talerzy wykonanych z tanich surowców służących do spożywania z nich posiłków, podczas gdy wśród klas zamożniejszych stoły zdobiły także naczynia do serwowania potraw – w tym duże talerze pełniące funkcję pater.
Po obiedzie z gośćmi przychodzi czas na deser. Aby goście z przyjemnością się nim delektowali, warto go podać w odpowiedni sposób. W przypadku talerzy na ciasto nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć klasyczne barwy z oryginalnymi zdobieniami. Wielokolorowe motywy roślinne są pięknym dodatkiem, który sprawia, że naczynia są jedyne w swoim rodzaju. Szeroki asortyment gwarantuje, że wybór konkretnego modelu, nie sprawi żadnych trudności, a jedynie samą przyjemność!
Talerze na ciasto szklane mogą pełnić funkcję dekoracyjną, a zarazem być elementem codziennie używanej zastawy stołowej. Zawsze prezentują się pięknie na stole w każdej kuchni, bez względu na to, jaki styl w niej króluje. Szklane talerze na ciasto bardzo dobrze nadają się do codziennego użytkowania podczas domowych spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. A co powiesz na talerze w kształcie liścia czy kwiatu? Taka zastawa stołowa będzie oryginalna i ponadczasowa. Jeśli cenisz klasykę, sięgnij po talerze deserowe o okrągłej formie okrągłe z ręcznie wykonanymi dekoracjami.