Zimowa dieta - które produkty należy jeść?
Pierwiastkiem, którego nie może zabraknąć w zimowej diecie jest cynk. To właśnie on wzmacnia nasz układ immunologiczny i chroni nasz organizm przed grypą. Produkty bogate w cynk to przede wszystkim pełnoziarniste pieczywo, kasza gryczana, płatki owsiane czy pestki dyni. Ważne jest także regularne spożywanie posiłków, najlepiej co 3 godziny, tak by przyśpieszyć przemianę materii. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ważne jest także przyjmowanie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 9, które są bardzo korzystne dla naszego organizmu. Za dobra kondycję zimą odpowiada także selen. Aby dostarczyć organizmowi potrzebną dawkę selenu wystarczy raz dziennie zjeść jeden orzech brazylijski, a wzmocnimy nasz układ odpornościowy! Zimą bardzo ważne jest także spożywanie produktów bogatych w żelazo. To właśnie niedobór tego pierwiastka powoduje gorsze samopoczucie i zmęczenie. Wśród produktów bogatych w żelazo są jaja oraz czerwone mięso.
fot. Pixabay, sfmeble, sklepdlaogroduCo należy jeść podczas mrozów?
Aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował i był odporny na zimowe przeziębienia należy pamiętać o codziennym przyjmowaniu witaminy C. Dziennie zapotrzebowanie wynosi aż 120 mg kwasu askorbinowego, jednak owoce i warzywa nie dostarczają potrzebnej dawki witaminy C, dlatego tak ważne jest by uzupełniać dzienne zapotrzebowanie. Spośród produktów, które należy jeść zwłaszcza w porze jesiennej są tłuste ryby, mleko i jaja, które są bogate w witaminę A - której zimą brakuje nam najbardziej. Ważne jest także spożywanie chudego mięsa, fasolki i kiełków, które są źródłem witaminy B. Oczywiście, zimowa dieta nie powinna się opierać wyłącznie na spożywaniu posiłków. Prócz odpowiedniej diety, ważny jest także ruch! Jak wiadomo, aktywność fizyczna zwiększa poziom serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia, pomaga spalić zbędne kalorie i wzmocnić układ odpornościowy! Dlatego nawet zimą, kiedy pogoda nie rozpieszcza nie należy stronić od sportu!
fot. Mak Media F. Strauss/ sfmeble, sklepdlaogroduZimowa dieta - których produktów unikać?
Wbrew pozorom nie wszystkie warzywa i owoce są dobre dla naszego organizmu. Zwłaszcza zimą, kiedy mamy do nich mniejszy dostęp warto zrezygnować z tych produktów, które w okresie zimowym nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Wybierając produkty, należy pamiętać, by jeść głównie warzywa i owoce sezonowe, dzięki temu mamy pewność, że są one świeże. Dlatego też zimą lepiej zrezygnować z pomidorów, których wartość odżywcza w tym okresie znacznie spada. Także popularne latem ogórki nie są w okresie zimowym dobrym pomysłem. Ogórki w ponad 90 % składają się z wody, przez co schładzają organizm, dlatego zimą jedzenie ogórków jest niewskazane. Także cytrusy wychładzają organizm, dlatego zimą lepiej z nich zrezygnować! W końcu odpowiednia dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto wybierać produkty o wysokiej wartości odżywczej. W końcu - "Jesteśmy tym, co jemy"!
fot. Pixabay/ sklepdlaogrodu, sfmebleChciałbyś uzupełnić swoją dietę o produkty bogate w wartości odżywcze? Chcesz odpowiednio przygotować się na nadejście zimy? Wystarczy, że skorzystasz z naszych rad i uzupełnisz swoją zimową dietę o potrzebne produkty, a nie straszne Ci będą żadne mrozy! Poniżej przedstawiamy 18 produktów, które pomogą Ci przetrwać mroźne dni zdrowiu i świetnym samopoczuciu!