Niezwykle eleganckie, ponadczasowe sztućce platerowane srebrem, które pozostaną w waszej rodzinie na lata

Srebrna zastawa stołowa, w tym sztućce, powszechnie uważana jest za wyraz największej elegancji. Jeśli nie jesteście szczęśliwymi posiadaczami takiej zastawy odziedziczonej po przodkach, koniecznie zapoznajcie się z naszymi propozycjami.

Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.

Zasady układania sztućców są dość skomplikowane. Pamiętajcie jednak o kilku podstawowych: skrajnie ułożonych sztućców używamy w pierwszej kolejności, układamy je po obu stronach talerzy w kolejności ich użycia. Przy każdym nakryciu nie powinno się znajdować jednocześnie więcej niż trzy pary sztućców; sztućce raz wzięte do ręki nie powinny już dotknąć obrusa.

Kupując cały zestaw sztućców obiadowych będziecie mieli pewność, że zastawa jest jednolita stylistycznie. W sztuce europejskiej końca XIX i początku XX wieku królowała secesja, także w przedmiotach użytkowych. Prezentowane tu zestawy posrebrzanych sztućców obiadowych wzorowanych na stylu fin de siecle są tego najlepszym przykładem. Taka zastawa może być ozdobą nawet najbardziej wystawnego przyjęcia. Wyszukany motyw roślinny zdobiący sztućce zapewni niezapomniane wrażenia estetyczne. Cała zastawa jest polerowana srebrem próby 999 i zapakowana w eleganckie drewniane pudełko. Może stanowić również piękny prezent ślubny.

Kolaż / fot. dukapolska.com / autor: brak informacji / mat. partnerów.Kolaż / fot. dukapolska.com / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. dukapolska.com / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. dukapolska.com / autor: brak informacji / mat. partnerów.

Do podawania owoców morza lub dań z ryb niezbędne są specjalne sztućce. Zamiast typowych, podajemy specjalne sztućce do ryb. Nóż w takim zestawie jest w kształcie zaostrzonej na końcu łopatki, co umożliwia otwieranie ostryg lub jedzenie ryb. Natomiast widelec ma głębsze wycięcie pomiędzy środkowymi zębami. Możesz również wybrać posrebrzany zestaw do jedzenia ślimaków i skorupiaków. Wysmukła linia tych sztućców oraz ich wyważone proporcje nawiązują do polskiej kultury romantycznej, którą charakteryzuje klasyczna prostota form i elegancja.

Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. fabrykaform.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.

Pięknym dopełnieniem zestawu obiadowego mogą być sztućce serwingowe. W ich skład wchodzą: widelec do zakąsek, nóż do sera, widelec i łyżka do sałat, nóż do masła i łopatka do tortu. Ten zestaw zachwyci was bogatym ornamentem roślinnym, piękną linią i niebanalną asymetrią. Sztućce są platerowane srebrem najwyższej próby, a jej powłoka ma aż 24 mikrony, co gwarantuje trwałość na wiele lat. Cały zestaw jest umieszczony w opakowaniu typu flok. Jeśli bliższe waszym gustom są formy klasycystyczne, wybierzcie zestaw wykonany w całości ze srebra, o wysmukłej linii i wyważonych proporcjach, nawiązujących kształtem do antycznego liścia laurowego.

Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów. Kolaż / fot. hefra.pl / autor: brak informacji / mat. partnerów.

Więcej sztućców:

Więcej o:
Copyright © Agora SA