Przegląd frytkownic za mniej niż 400 zł Fot. okazje.info, nokaut, kolaż ładnydom
W pierwszej kolejności powinniśmy zdecydować czy wolimy model standardowy do smażenia na głębokim tłuszczu czy frytkownicę beztłuszczową. Urządzenie dopasujmy do naszych potrzeb. Frytkownice są w prawie każdym lokalu gastronomicznym, najczęściej zasilane gazem, modele domowe są znacznie mniejszych rozmiarów i mają elektryczne zasilanie.
Warto wziąć pod uwagę moc urządzenia. To właśnie od niej zależy szybkość nagrzewania oleju oraz długość działania frytkownicy bez przerwy. Cena urządzenia w dużej mierze uzależniona jest od mocy. Frytkownicę o mocy około 100 W można kupić już w okolicach 100 złotych. W takim urządzeniu możemy przygotować pyszne frytki ze świeżych ziemniaków. Jeśli jednak często przygotowujemy frytki z mrożonek, lepiej jednak sprawdzi się sprzęt o mocy w przedziale między 1500 W, a 2000 W. Są nieco droższe, ale będą bardziej funkcjonalne, praktyczne i szybsze.
Kolejną kwestią jest pojemność. Domowe urządzenia mieszczą najczęściej około 4 litrów oleju. Jeśli chodzi o pojemność koszyka, najlepiej wybrać model, który zmieści 1-1,5 kg frytek, co wystarczy dla kilkuosobowej rodziny. Im większa pojemność koszyka, tym urządzenie ma większy gabaryt.
Poniżej znajdziecie modele frytkownic za mniej niż 200 złotych.
Frytkownica to bardzo funkcjonalne urządzenie. Usmażymy w niej nie tylko frytki, ale też kawałki kurczaka, ryby, warzywa czy owoce morza. Olej nie pryska, urządzenie jest dużo bardziej praktyczne i zdecydowanie bezpieczniejsze od smażenia na patelni.
Warto wybrać model z antypoślizgowymi nóżkami, przewodem chowanym w obudowie oraz zdejmowanym uchwytem koszyka. Świetnym wyborem będzie urządzenie z możliwością smażenia na dwóch poziomach.
Poniżej znajdziecie modele frytkownic w cenie do 400 złotych.