Szybkowary zyskują na popularności przede wszystkim u osób, które nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni lub są zapracowane. Doskonale posłużą przede wszystkim do przygotowywania dań jednogarnkowych, które wymagają długiego gotowania, np. bigosu czy gulaszu. O tym, jak wybrać dobry szybkowar pisaliśmy szczegółowo tutaj.
Garnki do gotowania na parze to bardzo wygodne i uniwersalne sprzęty kuchenne. Nie trzeba kupować parowaru, by móc cieszyć się lekkimi i zdrowymi posiłkami. Warzywa przygotowywane na parze nie tylko tracą mniej witamin, ale również wyglądają bardziej apetycznie. Dodatkowo, po wyjęciu wkładu do gotowania na parze, możemy korzystać z takiego garnka jak ze zwykłego. Jest też łatwiejszy w utrzymaniu czystości niż parowar.
Garnki do piekarnika to ciekawa alternatywa dla naczyń żaroodpornych. Są bardziej wszechstrone, ponieważ dają możliwość np. wcześniejszego podsmażenia czy podgotowania potrawy, którą następnie wkładamy do piekarnika. Wiele dostępnych na rynku modeli przyciąga uwagę również z powodów wizualnych - mogą one stanowić ciekawy element wystroju kuchni czy stołu, jeśli podamy w nich posiłek.
Różnego typu wkłady do garnków to najtańszy sposób, by zamienić zwykły garnek w sprzęt kuchenny do zadań specjalnych. Na rynku znajdziemy między innymi wkłady do gotowania na parze, do gotowania makaronu lub szparagów. Warto poszukać na rynku takich rozwiązań, które najlepiej spełnią nasze oczekiwania.
Zobaczcie również wybrane przez nas komplety garnków