Trudno wyobrazić sobie przyrządzanie posiłków bez patelni. Wybór konkretnego modelu nie jest jednak prosty. Patelnie różnią się nie tylko przeznaczeniem, ale również materiałem, z jakiego są wykonane. To właśnie materiał decyduje o jakości i trwałości patelni, dlatego powinien odgrywać najważniejszą rolę przy zakupie konkretnego modelu. Do wyboru mamy patelnie aluminiowe, stalowe, żeliwne, miedziane lub wykonane z tytanu. Patelnie aluminiowe są najtańsze, ale też najmniej trwałe. Szybko się nagrzewają i są stosunkowo lekkie, toteż w porównaniu do patelni żeliwnych czy tytanowych, wypadają znacznie mniej korzystnie.
Równie istotnym kryterium przy wyborze patelni jest powłoka, jaką pokryte jest jej wnętrze. To właśnie ona decyduje o szybkości smażenia czy odporności na uszkodzenia. Na rynku można spotkać patelnie pokryte powłoką ceramiczną, tytanową, teflonową i przypominającą kamień. Najpopularniejsze są patelnie z powłoką teflonową. Niestety są one bardzo wrażliwe na kontakt z metalem, przez co łatwo je porysować. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się patelnie z powłoką ceramiczną. Ich zaletą jest odporność na uszkodzenia i wysokie temperatury. Zdecydowanie najlepiej sprawdzą się modele w których zastosowano powłokę tytanową i modele bez powłoki, wykonane z żeliwna. Są bardzo odporne na zarysowania, odkształcenia czy przypalanie. Jedynym minusem jest cena. Zakup patelni z powłoką tytanową czy żeliwnej będzie znacznie droższy niż tej z powłoką ceramiczną czy teflonową. Warto jednak zainwestować w modele dobrych marek, na przykład De Buyer. Poniżej przedstawiamy wybrane patelnie.