Warzywa z grilla. Fot. Shutterstock
Potrzebne składniki: 4 szt. dzwonka z łososia, 1 mango, 1 granat, 1 czerwona cebulka, kolendra, 1 cytryna, 1 papryczka chilli, przyprawa do ryb.
Sposób przygotowania: Łososia skrop oliwą, posyp startą skórką z cytryny i oprósz przyprawą do ryby oraz pieprzem. Odłóż na 10 min. w chłodne miejsce. Rozpal grill.
Pokrój mango w małą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Aby podkreślić pikantny smak salsy, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli, oliwę, kolendrę i sok z cytryny. Wymieszaj składniki i dodatki.
Rybę połóż na rozgrzany grill i opiekaj 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem. Ten przepis idealnie pasuje na lekki letni obiad, który można zaserwować na stole ogrodowym, jak też domowym. Do dania możesz dodać: grillowane szparagi lub cukinię, grillowane warzywne dodatki idealnie pasują do każdej ryby. Do pieczenia wykorzystaj elektryczne grille ogrodowe.
Potrzebne produkty: 1 filet z piersi kurczaka, puszka ananasów lub 1 świeży owoc, 2 cebule ulubiona marynata z ziołami i odrobiną czosnku.
Sposób przygotowania: Filety pokrój w kostkę 2 × 2 cm. Przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulkę połącz z olejem i wymieszaj. Do marynaty dodaj przyprawę do potraw z grilla. Przed przystąpieniem do grillowania, ananasa i cebulę pokrój w kostkę. Kawałki nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut, kontrolując stopień wysmażenia. Grillowany szaszłyk powinien być soczysty i aromatyczny. Przed podaniem, sos podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj w towarzystwie lekkiej, pysznej sałatki lub chrupiącego boczku.
Przygotuj potrzebne produkty: mięso z kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, 1 cebula, 1 pomarańcza, ser brie, świeża pietruszka, oliwa, pikantna przyprawa do mięs z dodatkiem czosnku, papryka.
Sposób przygotowania: Wyciśnij sok z pomarańczy. Podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż do momentu skarmelizowania. Dolej sok z pomarańczy i gotuj, aż odparuje. Cebulę odstaw do wystygnięcia. Brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Mięso dopraw do smaku bazylią, miętą i odrobiną pietruszki.
Porcje mięsa pokrój w cienkie plastry i rozbij cienko. Posmaruj pikantną przyprawą lub pozostaw w marynacie dla podbicia smaku. Na kawałki mięsa ułóż plaster sera brie, następnie łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi fileta zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso najlepiej grillować na grillu, który ma pokrywę. Kurczak wychodzi bardzo soczysty. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków. Przepis na sałatkę znajdziesz poniżej. Idealnym dodatkiem do mięsnych dań z grilla jest lekka sałatka lub grillowana papryka.
Musisz przygotować następujące produkty: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 cebula, 1 marchewka, 2 papryki, 1 cytryna, olej, carry, imbir.
Sposób przygotowania: Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Marchewkę, paprykę oraz cebulę obierz i pokrój. Do miski wlej olej, sok z cytryn, dodaj posiekany czosnek, starty imbir oraz przyprawę carry. Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut. Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione.
Najlepsze przekąski i sałatki to te, które najszybciej znikają ze stołu, najlepiej z warzywami. Potrzebne składniki: 1 owoc granatu, 1 ogórek, pęczek rzodkiewki, 2 pomidory, sałatka, oliwa, 100 g orzechów, czosnek, kukurydza.
Sposób przygotowania: Wymieszaj 80 ml oliwy z drobno posiekanymi orzechami. Dodaj 3-4 łyżki wody oraz sos grecki. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plasterki. Zioła drobno posiekaj. Wszytko połącz i wymieszaj. Całość przełóż do miski, polej przygotowanym dresingiem i posyp owocami granatu.