• Link został skopiowany

Pyszne dania z grilla - przedstawiamy pomysły, które musisz poznać

Uwielbiasz spędzać czas grillując z przyjaciółmi. Lubisz testować nowe przepisy. Masz dość klasycznej kiełbaski, karkówki, boczku i ziemniaków? Szukasz pomysłu na danie z grilla, które zachwyci Twoich gości? Mamy dla Ciebie 5 sprawdzonych przepisów na dania z grilla, które przygotujesz na świeżym powietrzu.
Warzywa z grilla.
Fot. Shutterstock
Warzywa z grilla.
Warzywa z grilla. Fot. Shutterstock

Przepisy na dania i potrawy z grilla

1. Ryba z grilla - łosoś z pikantną salsą z mango i granatu

Potrzebne składniki: 4 szt. dzwonka z łososia, 1 mango, 1 granat, 1 czerwona cebulka, kolendra, 1 cytryna, 1 papryczka chilli, przyprawa do ryb.

Sposób przygotowania: Łososia skrop oliwą, posyp startą skórką z cytryny i oprósz przyprawą do ryby oraz pieprzem. Odłóż na 10 min. w chłodne miejsce. Rozpal grill.

Pokrój mango w małą kostkę, dodaj owoce granatu oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Aby podkreślić pikantny smak salsy, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli, oliwę, kolendrę i sok z cytryny. Wymieszaj składniki i dodatki.

Rybę połóż na rozgrzany grill i opiekaj 5 minut z każdej strony. Gotową rybę podawaj z owocową salsą i chrupiącym pieczywem. Ten przepis idealnie pasuje na lekki letni obiad, który można zaserwować na stole ogrodowym, jak też domowym. Do dania możesz dodać: grillowane szparagi lub cukinię, grillowane warzywne dodatki idealnie pasują do każdej ryby. Do pieczenia wykorzystaj elektryczne grille ogrodowe.

2. Przepis na danie z grilla na słodko - grillowane szaszłyki z kurczaka z ananasem

Potrzebne produkty: 1 filet z piersi kurczaka, puszka ananasów lub 1 świeży owoc, 2 cebule ulubiona marynata z ziołami i odrobiną czosnku.

Sposób przygotowania: Filety pokrój w kostkę 2 × 2 cm. Przyprawy, czosnek i pokrojoną cebulkę połącz z olejem i wymieszaj. Do marynaty dodaj przyprawę do potraw z grilla. Przed przystąpieniem do grillowania, ananasa i cebulę pokrój w kostkę. Kawałki nabijaj na drewniane patyki na przemian z mięsem. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym grillu i piecz przez 15 minut, kontrolując stopień wysmażenia. Grillowany szaszłyk powinien być soczysty i aromatyczny. Przed podaniem, sos podgrzej w rondelku, dodaj masło oraz pokrojoną kolendrę. Gotowe szaszłyki ułóż na półmisku, polej sosem chilli i podawaj w towarzystwie lekkiej, pysznej sałatki lub chrupiącego boczku.

3. Najlepsze grillowane piersi z kurczaka z brzoskwiniami

Przygotuj potrzebne produkty: mięso z kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, 1 cebula, 1 pomarańcza, ser brie, świeża pietruszka, oliwa, pikantna przyprawa do mięs z dodatkiem czosnku, papryka.

Sposób przygotowania: Wyciśnij sok z pomarańczy. Podsmaż pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj łyżkę cukru, smaż do momentu skarmelizowania. Dolej sok z pomarańczy i gotuj, aż odparuje. Cebulę odstaw do wystygnięcia. Brzoskwinie pokrój w kosteczkę, dodaj do cebuli. Mięso dopraw do smaku bazylią, miętą i odrobiną pietruszki.

Porcje mięsa pokrój w cienkie plastry i rozbij cienko. Posmaruj pikantną przyprawą lub pozostaw w marynacie dla podbicia smaku. Na kawałki mięsa ułóż plaster sera brie, następnie łyżkę farszu z cebuli i brzoskwini. Brzegi fileta zawiń do środka tak, aby nachodziły na siebie. Mięso najlepiej grillować na grillu, który ma pokrywę. Kurczak wychodzi bardzo soczysty. Gotowe roladki podawaj z przygotowaną sałatką z rukoli i pomidorków. Przepis na sałatkę znajdziesz poniżej. Idealnym dodatkiem do mięsnych dań z grilla jest lekka sałatka lub grillowana papryka.

4. Warzywa z grilla po indyjsku - przepis na szybkie danie wegetariańskie

Musisz przygotować następujące produkty: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 cebula, 1 marchewka, 2 papryki, 1 cytryna, olej, carry, imbir.

Sposób przygotowania: Bakłażana i cukinię pokrój w plastry. Marchewkę, paprykę oraz cebulę obierz i pokrój. Do miski wlej olej, sok z cytryn, dodaj posiekany czosnek, starty imbir oraz przyprawę carry. Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut. Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione.

5. Sałatka na grilla - zamiast przekąski

Najlepsze przekąski i sałatki to te, które najszybciej znikają ze stołu, najlepiej z warzywami. Potrzebne składniki: 1 owoc granatu, 1 ogórek, pęczek rzodkiewki, 2 pomidory, sałatka, oliwa, 100 g orzechów, czosnek, kukurydza.

Sposób przygotowania: Wymieszaj 80 ml oliwy z drobno posiekanymi orzechami. Dodaj 3-4 łyżki wody oraz sos grecki. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Ogórka i rzodkiewki pokrój w plasterki. Zioła drobno posiekaj. Wszytko połącz i wymieszaj. Całość przełóż do miski, polej przygotowanym dresingiem i posyp owocami granatu.

Komentarze (0)

Pyszne dania z grilla - przedstawiamy pomysły, które musisz poznać

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).