Deski do krojenia w korzystnych cenach. Bambusowa już od 89 złotych

Nie sposób wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez krojenia. Każda potrawa się od niego zaczyna. Z tego powodu warto wziąć po lupę najciekawsze deski do krojenia. Podpowiadamy, jak wybrać tę właściwą.

Deski są dostępne w różnych rodzajach i rozmiarach. Klasycznie drewniane, nowoczesne z plastiku, a może szklane? Opcji jest naprawdę wiele. Czym różnią się od siebie poszczególne deski? Jak wybrać taką, która będzie dostosowana do naszych potrzeb?

Deski drewniane

Optymalnym wyborem będzie deska drewniana
Optymalnym wyborem będzie deska drewniana fot. Shutterstock

Najbardziej klasyczny przykład deski to taka wykonana z drewna. Dostępne w wielu rozmiarach, wykonuje się z drewna drzew liściastych, np. olchy czy buku. Są najbardziej uniwersalne i bardzo atrakcyjne cenowo, jednak mają swoje wady.

Zasada dotycząca desek drewnianych jest jedna – im twardszy produkt, tym wytrzymalsza deska. Warto zwrócić uwagę, że największą wytrzymałością cechują się produkty wykonane z hebanu i kokosu. Deski tego typu mają pewną zaletę – ze względu na naturalne pochodzenie surowca, mają właściwości bakteriobójcze. Trzeba jednak o nie odpowiednio dbać. Ponadto deski tego typu nie tępią noży.

Niestety przenoszą zapachy i wchłaniają wodę, dlatego po użyciu powinny od razu być wycierane do sucha. Ponadto barwią się od produktów kolorowych i nie nadają się do mycia w zmywarce. Mimo to deski drewniane to najpopularniejszy rodzaj desek dostępnych na rynku.

Deski plastikowe

Dużym powodzeniem cieszą się deski plastikowe
Dużym powodzeniem cieszą się deski plastikowe fot. Shutterstock

Kolejnym typem deski, który zasługuje na wyróżnienie ze względu na popularność są deski plastikowe. Niezwykle wytrzymałe i lekkie, mają jedną dużą przewagę nad drewnianymi wariantami. Bez obawy można umyć je w zmywarce.

Nie przyjmują zapachu z krojonych produktów, nie pochłaniają także wody. Jednak i one mają pewne małe mankamenty. Deski plastikowe nie są tak odporne na zarysowania. Niemniej, warto zakupić zestaw plastikowych desek do mięsa, warzyw, serów i ryb.

Deska szklana

Szklane warianty zyskują na popularności
Szklane warianty zyskują na popularności fot. Shutterstock

Kolejnym typem desek na które warto zwrócić uwagę, są te zrobione ze szkła. Dzięki temu są odporne na działanie bakterii. Deski tego typu są łatwe w utrzymaniu, można je myć w zmywarce. Są dostępne w różnych rozmiarach i kolorach, dlatego z pewnością każdy wybierze coś dla siebie. Niestety trzeba zwracać szczególną uwagę na deski tego typu. Upuszczone na ziemię niewątpliwie się potłuką.

Przy wyborze idealnej deski do krojenia trzeba kierować się wieloma czynnikami. Czy chcemy, aby deska nie tępiła noża. A może ważna jest dla nas kwestia mycia jej w zmywarce? Warto odpowiedzieć sobie na te pytania przed zakupem deski odpowiedniej dla siebie. W szerokiej ofercie producentów dostępne są deski drewniane, szklane, plastikowe i inne.

Więcej o: