Czyszczenie piekarnika wymaga przede wszystkim regularności. Zabieg ten najlepiej wykonywać po każdym jego użyciu. Nie dopuścimy wówczas do zapieczenia brudu i tłuszczu. Wystarcza wtedy z reguły przetarcie powierzchni. Niestety większość osób przypomina sobie o tym dopiero podczas większego sprzątania lub wtedy, gdy sprzęt nie wygląda już najlepiej. Co więcej, gromadzący się brud może prowadzić do pojawienia się w kuchni nieprzyjemnych zapachów, szczególnie podczas pracy piekarnika.
Czy da się wyczyścić mocno zabrudzony piekarnik bez szorowania? Odpowiedź brzmi - tak! Warto poznać ten prosty i skuteczny domowy sposób.
Potrzebne nam będą jedynie: cytryny, woda i naczynie żaroodporne. Sok z kilku cytryn mieszamy z wodą i wlewamy do naczynia żaroodpornego. Miksturę umieszczamy w piekarniku i nastawiamy piec na ok. 180 stopni. Trzymamy tak roztwór kilkanaście minut do godziny. Po upływie czasu, wnętrze piekarnika wystarczy jedynie delikatnie przetrzeć ściereczką z mikrofibry.
Podgrzewana mieszanka nie tylko usunie cały zaschnięty tłuszcz, sprawi też, że w naszej kuchni będzie pięknie pachniało!