Kurkuma to przyprawa charakterystyczna dla kuchni indyjskiej, której walory szybko doceniono na całym świecie. Wytwarza się ją z korzenia ostryżu, rośliny, którą z powodzeniem możemy uprawiać w domu, nawet z kłącza kupionego w markecie.
Kurkuma ma bardzo specyficzny smak, lekko gorzki i pikantny, dodaje intensywnego żółtego koloru. To nie tylko smaczna przyprawa, ale również bardzo zdrowy składnik. Ma silne właściwości przeciwzapalnie i przeciwnowotworowe, wciąż przybywa opracowań naukowych na jej temat, dlatego warto dodawać ją do swojej codziennej diety.
Sama w sobie ma słabą wchłanialność, ale jest na to sposób. Znacząco poprawia to szczypta pieprzu. Kurkumę, a raczej ostryż możemy uprawiać w domu.
Ostryż cieszy oko efektowymi liśćmi i kwiatami. Jak łatwo się domyślić w Indiach ma mnóstwo słońca i ciepła i takich też warunków potrzebuje w domu. Trzeba więc zapewnić jej dobrze nasłonecznione miejsce, choć bez bezpośredniego nasłonecznienia w najgorętszych godzinach dnia, które mogą powodować przypalenia liści. Od czego zacząć? Kłącze kurkumy należy umieścić w doniczce na głębokości 10 cm i obficie podlać. Szybko zacznie kiełkować.
Ostryż potrzebuje też dużej wilgotności powietrza, inaczej zasychają mu końcówki liści. Warto go często zraszać lub ustawić w pobliżu nawilżacza powietrza. Ziemia powinna być stale wilgotna, a także w miarę lekka. Do podłoża uniwersalnego wystarczy dodać perlitu, piasku lub włókna kokosowego. Latem możemy go wystawić na dwór.
Zobacz też: Ten sposób pomoże zapobiec powstawaniu zmarszczek! Fizjoterapeutka pokazuje, jak poprawnie go wykonywać