Ostryż zachwyca egzotycznymi kwiatami i efektownymi liśćmi. Jego korzeń przyda się również w kuchni

Pewnie niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że ostryż to tak naprawdę bardzo popularna przyprawa. Walory smakowe łączą się w tym przypadku z wizualnymi. Drzewko, które wyrasta z kurkumy, jest szalenie atrakcyjną rośliną doniczkową.

Kurkuma to przyprawa charakterystyczna dla kuchni indyjskiej, której walory szybko doceniono na całym świecie. Wytwarza się ją z korzenia ostryżu, rośliny, którą z powodzeniem możemy uprawiać w domu, nawet z kłącza kupionego w markecie.

Jest wyrazista i ma piękny kolor. Przyprawa pełna prozdrowotnych właściwości. 

Kurkuma ma bardzo specyficzny smak, lekko gorzki i pikantny, dodaje intensywnego żółtego koloru. To nie tylko smaczna przyprawa, ale również bardzo zdrowy składnik. Ma silne właściwości przeciwzapalnie i przeciwnowotworowe, wciąż przybywa opracowań naukowych na jej temat, dlatego warto dodawać ją do swojej codziennej diety.

Sama w sobie ma słabą wchłanialność, ale jest na to sposób. Znacząco poprawia to szczypta pieprzu. Kurkumę, a raczej ostryż możemy uprawiać w domu.

Jak uprawiać ostryż? Potrzebuje cieplarnianych warunków

Ostryż cieszy oko efektowymi liśćmi i kwiatami. Jak łatwo się domyślić w Indiach ma mnóstwo słońca i ciepła i takich też warunków potrzebuje w domu. Trzeba więc zapewnić jej dobrze nasłonecznione miejsce, choć bez bezpośredniego nasłonecznienia w najgorętszych godzinach dnia, które mogą powodować przypalenia liści. Od czego zacząć? Kłącze kurkumy należy umieścić w doniczce na głębokości 10 cm i obficie podlać. Szybko zacznie kiełkować.

Ostryż potrzebuje też dużej wilgotności powietrza, inaczej zasychają mu końcówki liści. Warto go często zraszać lub ustawić w pobliżu nawilżacza powietrza. Ziemia powinna być stale wilgotna, a także w miarę lekka. Do podłoża uniwersalnego wystarczy dodać perlitu, piasku lub włókna kokosowego. Latem możemy go wystawić na dwór.  

Zobacz też: Ten sposób pomoże zapobiec powstawaniu zmarszczek! Fizjoterapeutka pokazuje, jak poprawnie go wykonywać

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.