Uprawa warzyw to wielce satysfakcjonujące zajęcia, które wymaga pewnej wiedzy. Ażeby doczekać się plonów, należy kompleksowo zadbać o rozwój sadzonki, a to znaczy nieco więcej niż podlewanie. W przypadku ogórków podstawowym wymaganiem jest nawożenie, które działa na nie wielowymiarowo. Oprócz gotowych nawozów mineralnych możemy przetestować domowe sposoby, znane jeszcze naszym babciom.
Rośliny warzywne niezależnie od miejsca uprawy są niestety podatne na choroby grzybowe, a także szkodniki. Mają na to wpływ różne czynniki, nie tylko pewne zaniedbania, ale również te zupełnie niezależne od nas, np. ulewne deszcze lub upał. Ogórki będą na nie bardziej odporne jeśli będziemy je odpowiednio nawozić.
Działanie nawozu jest wieloaspektowe, ponieważ przyczynia się do budowania silnej bryły korzeniowej, wzmacnia wzrost i owocowanie, a nawet poprawia smak. Wiele osób w przydomowych uprawach chce uniknąć tak zwanej chemii i wybiera naturalne metody nawożenia. Świetnie sprawdzi się gnojówka z pokrzywy, ale na ogródki dobrze działa także nawóz z kefiru. To stary i sprawdzony sposób.
Kefir jest zdrowy nie tylko dla człowieka, kultury bakterii i drożdży w nim zawarte działają jak ochronny probiotyk dla ogórków. Kefir wzmacnia roślinę, zwiększa jej odporność, a także poprawia strukturę ziemi, dzięki czemu korzenie efektywniej pobierają składniki pokarmowe. Wystarczy wymieszać szklankę kefiru i 4 szklanki wody i powstałym nawozem podlewać ogórki raz w tygodniu.
Źródło: deccoria.pl
Zobacz też: Nudny manicure bez wyrazu? Te ozdoby mówią kategoryczne nie! Pokaż swojej stylistce te zdjęcia