Cocordia Taste to bez wątpienia jedna z najciekawszych restauracji w Poznaniu. Jest częścią większej idei - centrum innowacji, designu i biznesu Concordia Design. To co wyróżnia restaurację to wystrój, który zmienia się o każdej porze roku.
To właśnie do wnętrza Concordia Taste wprowadzono FoodLab by Studio Rygalik - pierwszą w Polsce mobilną stację kulinarną zaprojektowaną specjalnie na potrzeby restauracji. FoodLab to system mobilnych modułów pozwalających na dowolną aranżację, a w zależności od potrzeb, pory dnia czy konkretnego wydarzenia, można dostosować wielkość oraz funkcję przestrzeni, którą tworzą.
Fot. Jan LutykDzięki współpracy z marką Siemens, mobilna kuchnia wyposażona jest w zaawansowane technologicznie i jednocześnie energooszczędne urządzenia z oferty studioLine, w której znajduje się pełna gama urządzeń niezbędnych w kuchni XXI w. Linię wyróżnia szereg detali zarezerwowanych wyłącznie dla niej. Sprzęt gospodarstwa domowego wykończony pięknymi uchwytami z masywnej stali szlachetnej jest elegancki, ekskluzywny i wyjątkowy. W kuchni Concordia Taste znajdą się też typowo "domowe" sprzęty - toster, mikser, blender, czy wyciskarka do owoców.
Wprowadzenie stacji do przestrzeni restauracji ma umożliwić przełamanie dystansu pomiędzy gośćmi, a kucharzami i sprawić, aby mogli ze sobą rozmawiać. FoodLab to laboratorium smaków będące połączeniem kuchni, baru, stołu, spiżarni i stanowiska do warsztatów kulinarnych.
Inspiracją do stworzenia wyspy był dynamiczny i otwarty charakter restauracji, na potrzeby której została zaprojektowana. Do współpracy przy tworzeniu nowej wizji restauracji zaproszono Tomka i Gosię Rygalik, prowadzących jedną z czołowych pracowni projektowych w Polsce - Studio Rygalik.
W Concordia Design będzie się gotować "na żywo" na oczach wszystkich gości, wspólnie rozmawiając i wymieniając się doświadczeniami. Mobilna stacja kulinarna będzie w restauracji obecna codziennie, dzięki niej wszyscy goście będą mogli bardziej spersonalizować potrawy, które zamówili. FoodLab ma również potencjał warsztatowy - dzięki modułowości i mobilności każde warsztaty kulinarne będą o wiele ciekawsze i bardziej przystępne.