1. Kurę domową udomowiono 4 tysiące lat przed naszą erą w południowowschodniej Azji. Do Europy została przywieziona 3,5 tysiąca lat później. Jej dzikim przodkiem był kur bankiwa - Gallus gallus, nieróżniący się zbytnio wyglądem od dzisiejszych kur bezrasowych. Kur bankiwa obecnie występuje na terenie Indii i południowej Azji, gdzie zamieszkuje skraje lasów, zarośla i zadrzewione tereny. Wyglądem, trybem życia, upodobaniami żywieniowymi i sposobem rozmnażaniem przypomina bażanta.
2. W stadzie kur panuje hierarchiczny układ władzy. Na szczycie piramidy stoi kogut, poniżej kury - każda z nich ma ściśle określoną, wydziobaną pozycję. Walki o dominacje toczone są już w pierwszych dniach po wykluciu i trwają kilka tygodni. Po tym czasie raz ustalona hierarcha nie ulega zmianie. Kura stojąca niżej zawsze ustępuje dominującej koleżance. Z dominacją wiążą się przywileje - pierwszeństwo w jedzeniu, piciu, lepsze miejsce na grzędzie.
3. Obecnie hodowane kury są ptakami wyspecjalizowanymi w danym kierunku użytkowym. Prace hodowlane doprowadziły do wyselekcjonowania blisko 80 rasy podzielonych na kilka typów użytkowych. Kury nioski - lekkiej budowy maszyny do znoszenia jaj - ponad 300/rok. Kury mięsne - brojlery, bardzo szybko przybierają na wadze, po około 5 tygodniach chowu ważą blisko 2 kg. Kury ogólnoużytkowe - łączą cechy ras nieśnych i mięsnych. Kury amatorskie - np. batamanki ważące 0,5 kg czy bojowce o niespotykanej zaciętości do walk.
4. Skóra ptaków pozbawiona jest gruczołów potowych - kury nie pocą się. Temperaturę ciała regulują poprzez zianie. Zgrzana kura przysiada na skokach, szeroko otwiera dziób i intensywnie dyszy - w ten sposób oddaje nadmiar ciepła.
5. Grzebień i dzwonki - mocno ukrwione, nieopierzone fałdy skóry są atrybutami władzy kogutów. Żywoczerwona barwa, masywna budowa oraz jędrna konsystencja świadczą o dobrej kondycji ptaka. Grzebień oklapły, wiotki, o zmienionym kolorze jest pierwszym sygnałem, że z kurą coś nie tak.
6. W jamach szpikowych kości długich skrzydeł i nóg kur nie ma szpiku. Puste przestrzenie wypełnia powietrze - przez to szkielet traci na wadze. Liczba kręgów szyjnych u ptaków bywa różna - w przeciwieństwie do ssaków, u których standardowo występuje ich 7 - u żyrafy także. Natomiast szyja kur zaopatrzona jest w 13-14 kręgów, a łabędzi aż w 25. Dzięki temu ptaki bez trudu potrafią kręcić głową we wszystkie strony. Obrót o 360 stopni nie stanowi większego problemu.
7. Kształt dzioba świadczy o sposobie odżywiania. W dziób ostry uzbrojone są kury i indyki - czyli ptaki grzebiące, żywiące się ziarnem i owadami. Dziób bardzo ostry, zakrzywiony jak hak charakterystyczny jest dla orła i innych drapieżników. Natomiast ptaki roślinożerne np. gęsi mają dzioby płaskie, obłe. Kształt języka odpowiada kształtowi dzioba.
8. Przełyk kur i innych ptaków przy wpuście do klatki piersiowej tworzy specyficzne rozszerzenie - wole. W "worku" tym następuje rozmiękanie połkniętego pokarmu wymieszanego ze śliną. Kury pozbawione zębów nie mają jak rozgryzać twardego ziarna, dlatego natura wyposażyła je w ten pomocny narząd. U gołębi wole ma jeszcze jedną ciekawą funkcję - wytwarza tzw. "ptasie mleczko". Po wykluciu gołębich piskląt komórki wyściełające wole rodziców ulegają tłuszczowemu zwyrodnieniu, złuszczają się i w połączeniu ze śliną tworzą pożywną papkę - pierwszy pokarm dla młodych.
9. Kości łonowe miednicy kur oraz większości ptaków nie są zrośnięte - nie tworzą obręczy miednicznej charakterystycznej dla ssaków. Dzięki temu ryzyko utknięcia znoszonego jaja jest minimalne. Jaja kurze bywają bardzo duże, te w rozmiarze XXL ważą ponad 76 gramów. Rekordowo duże jajo zniosła kura na Kubie, ważyło ono 180 gramów!
10. Kury wspaniałymi śpiewakami nie są. Wydają około 20 różnych dźwięków - każdy sygnalizuje coś innego, np. inny ostrzega przed atakiem z nieba, inny z ziemi, kolejny informuje o znalezieniu czegoś do jedzenia. Głośne pianie kogutów możliwe jest dzięki organowi specyficznemu dla ptaków - krtani dolnej. Narząd ten zbudowany z bębna i błony bębenkowej leży między tchawicą i oskrzelami. Siłę głosu wzmacniają worki powietrzne. Są to błoniaste twory odchodzące od płuc, wciskające się do jam ciała i kości. Pełnią wiele ważnych funkcji - m.in. magazynują powietrze (istotne u ptaków nurkujących), ułatwiają znoszenie jaj, otaczają i ochładzają jądra (jądra znajdują się w jamie brzusznej przy nerkach), regulują środek ciężkości ciała.
11. Układ rozrodczy ptaków przystosowany został do jajorodnego sposobu rozmnażania. Kury mają tylko jeden, lewy jajnik i jajowód. Jajnik w fazie nieśnej owuluje co 24 godziny i uwalnia dużą komórkę jajową - żółtko. Żółtko musi być duże, bo to ono jest głównym magazynem materiału zapasowego dla rozwijającego się zarodka. Rozwój kurczaka - od złożenia jaj do wyklucia wynosi 21 dni. Ciekawostką jest to, że kura nie musi kopulować każdorazowo przed złożeniem zapłodnionego jaja. Jajowód tych ptaków został wyposażony w gniazda nasienne - magazyny przechowujące plemniki przez około 14 dni po akcie zapłodnienia. Prącie kogutów jest w stanie szczątkowym - nasienie zostaje przelewane podczas krycia ze steku samca do steku samicy.
12. Główny składnik skorupki jaja stanowi węglan wapnia - tworzy on twardą strukturę. W jaki sposób wykluwający się kurczak jest w stanie pokonać tę barierę? Otóż podczas inkubacji wapń ze skorupki zostaje wykorzystywany przez rosnący zarodek do budowy kośćca. Po 21 dniach rozwoju odwapniona skorupka staje się elastyczna i kurczak bez większych trudności przekłuwa ją.
13. Znaczenie kur mino mijających stuleci nie słabnie. Zawdzięczamy tym ptakom bardzo dużo. Jaja - pożywne i bogate w składniki odżywcze są elementem codziennie diety większości osób. Również mięso drobiowe - z racji na jego niską kaloryczność i wysoką zawartość dobrze przyswajalnego białka stanowi istotny komponent naszego menu.