Kuchnia: udany kompromis

Pierwsze własne mieszkanie i do tego częściowo wyposażone - wydawało się, że młodym gospodarzom niczego więcej do szczęścia nie trzeba. A jednak! Kuchnia była urządzona zupełnie nie w ich guście. Na nowe meble nie mieli pieniędzy. Projektantki zaproponowały więc wymianę frontów, co nie kosztowało majątku, a efekt spełnił oczekiwania.
Kuchnia. Pierwsze własne mieszkanie i do tego częściowo wyposażone - wydawało się, że młodym gospodarzom niczego więcej do szczęścia nie trzeba. A jednak! Kuchnia była urządzona zupełnie nie w ich guście. Na nowe meble nie mieli pieniędzy. Projektantki zaproponowały więc wymianę frontów, co nie kosztowało majątku, a efekt spełnił oczekiwania. <BR >
Meble kuchenne były w dobrym stanie, ale ich styl odbiegał od wizji nowoczesnego wnętrza, jaką mieli gospodarze. Wystrój kuchni przeszkadzał im tym bardziej, że jest ona otwarta na pokój dzienny, a więc dobrze widoczna z części wypoczynkowej. Kuchnia. Pierwsze własne mieszkanie i do tego częściowo wyposażone - wydawało się, że młodym gospodarzom niczego więcej do szczęścia nie trzeba. A jednak! Kuchnia była urządzona zupełnie nie w ich guście. Na nowe meble nie mieli pieniędzy. Projektantki zaproponowały więc wymianę frontów, co nie kosztowało majątku, a efekt spełnił oczekiwania.
Meble kuchenne były w dobrym stanie, ale ich styl odbiegał od wizji nowoczesnego wnętrza, jaką mieli gospodarze. Wystrój kuchni przeszkadzał im tym bardziej, że jest ona otwarta na pokój dzienny, a więc dobrze widoczna z części wypoczynkowej. Zdjęcia: Rafał Lipski stylizacja: Beata Kwiatkowska, Asia Real-Studzińska/Studio Loko
Kuchnia. Blaty są nowe. Właścicielom bardzo podobał się wypatrzony przez nich laminat imitujący beton. Projektantki uznały, że jego beżowoszara barwa pasuje do nowej kolorystyki. Szarość świetnie współgra z bielą mebli, a beż dobrze komponuje się z odcieniem płytek ceramicznych, których nie wymieniono. Barek zasłaniający kuchnię od strony kąta wypoczynkowego unowocześniono, demontując umieszczoną nad nim półkę wspartą na stalowych rurkach. Zlikwidowano szafkę na końcu, a bok barku osłonięto panelem wyglądającym jak drzwiczki oraz taflą szkła w aluminiowej ramie. Tym samym poszerzyło się zbyt wąskie przejście z kuchni do pokoju. Kuchnia. Blaty są nowe. Właścicielom bardzo podobał się wypatrzony przez nich laminat imitujący beton. Projektantki uznały, że jego beżowoszara barwa pasuje do nowej kolorystyki. Szarość świetnie współgra z bielą mebli, a beż dobrze komponuje się z odcieniem płytek ceramicznych, których nie wymieniono. Barek zasłaniający kuchnię od strony kąta wypoczynkowego unowocześniono, demontując umieszczoną nad nim półkę wspartą na stalowych rurkach. Zlikwidowano szafkę na końcu, a bok barku osłonięto panelem wyglądającym jak drzwiczki oraz taflą szkła w aluminiowej ramie. Tym samym poszerzyło się zbyt wąskie przejście z kuchni do pokoju. Zdjęcia: Rafał Lipski stylizacja: Beata Kwiatkowska, Asia Real-Studzińska/Studio Loko
Kuchnia. Fronty szafek z lakierowanej na biało płyty MDF, zrobione na zamówienie u stolarza, zamocowano do prze-malowanych na biało starych korpusów. Gospodarze preferują nowoczesność ocieploną nutką romantyzmu, stąd proste stalowe uchwyty i drzwiczki z płycinami, kojarzące się z meblami w stylu prowincjonalnym. Kuchnia. Fronty szafek z lakierowanej na biało płyty MDF, zrobione na zamówienie u stolarza, zamocowano do prze-malowanych na biało starych korpusów. Gospodarze preferują nowoczesność ocieploną nutką romantyzmu, stąd proste stalowe uchwyty i drzwiczki z płycinami, kojarzące się z meblami w stylu prowincjonalnym. Zdjęcia: Rafał Lipski stylizacja: Beata Kwiatkowska, Asia Real-Studzińska/Studio Loko
Kuchnia. Do jakości sprzętów AGD nowi gospodarze nie mieli zastrzeżeń. Najbardziej widoczne urządzenia - piekarnik i przyścienny okap - mają obudowy ze stali nierdzewnej o ponadczasowej formie. Kuchnia. Do jakości sprzętów AGD nowi gospodarze nie mieli zastrzeżeń. Najbardziej widoczne urządzenia - piekarnik i przyścienny okap - mają obudowy ze stali nierdzewnej o ponadczasowej formie. Zdjęcia: Rafał Lipski stylizacja: Beata Kwiatkowska, Asia Real-Studzińska/Studio Loko
Kuchnia. Oświetlenie kąta jadalnego nie zostało zmienione. Nowa jest tylko lampa podłogowa na granicy z salonem. Jej podstawę znaleziono na śmietniku; po odnowieniu i z nowym abażurem stała się bardzo dekoracyjna. Kuchnia. Oświetlenie kąta jadalnego nie zostało zmienione. Nowa jest tylko lampa podłogowa na granicy z salonem. Jej podstawę znaleziono na śmietniku; po odnowieniu i z nowym abażurem stała się bardzo dekoracyjna. Zdjęcia: Rafał Lipski stylizacja: Beata Kwiatkowska, Asia Real-Studzińska/Studio Loko
Kuchnia. Stół z patynowanej sosny bardziej pasuje do nowego wystroju niż poprzedni mebel. Wybrano model rozkładany, przy którym w razie potrzeby może usiąść nawet osiem osób. Do niego dobrano tapicerowane krzesła w białych płóciennych pokrowcach (można je łatwo zdjąć do prania).
Panel na ścianie przy stole był przeznaczony na eksponowanie dekoracji. Gospodarze przemalowali go wcześniej na kolor szary z kroplą fioletu. Zamiast obrazka zawisła na nim klatka wycięta z pleksiglasu (druga, z ptakiem, ozdobiła fragment pustej ściany przy barku).
Kuchnia. Stół z patynowanej sosny bardziej pasuje do nowego wystroju niż poprzedni mebel. Wybrano model rozkładany, przy którym w razie potrzeby może usiąść nawet osiem osób. Do niego dobrano tapicerowane krzesła w białych płóciennych pokrowcach (można je łatwo zdjąć do prania). Panel na ścianie przy stole był przeznaczony na eksponowanie dekoracji. Gospodarze przemalowali go wcześniej na kolor szary z kroplą fioletu. Zamiast obrazka zawisła na nim klatka wycięta z pleksiglasu (druga, z ptakiem, ozdobiła fragment pustej ściany przy barku). Zdjęcia: Rafał Lipski stylizacja: Beata Kwiatkowska, Asia Real-Studzińska/Studio Loko