Szafki kuchenne. Fot. Shutterstock
Strefy w kuchni: przechowywanie jest bardzo istotne
Wykorzystanie szuflad i szafek kuchennych świetnie wpisuje się przede wszystkim w ideę podziału przestrzeni na pięć stref kuchennych. Szafki kuchenne to przede wszystkim nieodłączny element strefy przechowywania, ale mają ważną rolę i w innych przestrzeniach. Wyróżniamy więc:
- strefę zapasów - im większa kuchnia, tym bardziej rozbudowana i lepiej wyposażona w szafki kuchenne i szuflady, a także inne meble kuchenne. Składa się na nią przede wszystkim lodówka i spiżarnia. Warto w ten sposób ją umieścić, żeby zawierała blat, na którym zmieści się nieco zakupionych produktów spożywczych. Warto też, by blisko znajdował się zlew, gdzie niektóre produkty spożywcze można będzie szybko umyć.
- strefę przechowywania - właśnie tutaj znajduje się w kuchni najwięcej szafek i szuflad kuchennych, które trzeba odpowiednio zagospodarować po to, żeby zmieścić zastawę stołową, ale też rzadziej używane patelnie, garnki, akcesoria kuchenne i wszystkie inne przydatne nam rzeczy
- strefę przygotowania - ta przestrzeń zawiera przede wszystkim blat, w jej skład wchodzą też półki na przyprawy i drobiazgi, ale także praktyczne szafki pod blatem, które przeznaczone są do przechowywania najczęściej używanych podczas przygotowania posiłków sprzętów; rolę strefy przygotowania może spełniać wydzielona wyspa kuchenna
- strefę zmywania - tutaj mieści się w kuchni zlew i zmywarka; w tej przestrzeni kuchennej znajdą się szafki np. z koszami cargo, gdzie będzie miejsce na odpadki, chemia kuchenna i podręczne sprzęty do ścierania czy sprzątania (warto zauważyć, że kosze cargo są bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem i warto w nie inwestować)
- strefę gotowania - w tej strefie kuchni znajduje się kuchenka lub płyta grzewcza; pod ręką warto mieć najczęściej używane garnki, patelnie, pokrywki i pojemniki na przyprawy.
Szafki w kuchni: jak zagospodarować meble kuchenne?
Kuchnia Essen w kolorze grafitowym. Fot. Abra Meble
W zabudowie kuchennej najważniejszy jest porządek. Mamy do dyspozycji różne szuflady w kuchni, półki, szafki narożne, wiszące i stojące, żeby każda z nich została przeznaczona do przechowywania nieco innych akcesoriów kuchennych i produktów. Również wewnątrz trzeba zagospodarować szuflady i szafki w taki sposób, by panował tam porządek. Talerze i inne naczynia powinny więc mieć swoje miejsca, sztućce być posegregowane w organizery, kosze na śmieci i inne rzeczy znajdować się w przestrzeniach z góry dla siebie przeznaczonych. Dzięki temu nie tylko oszczędzimy sobie bałaganu i zmieścimy więcej w szafkach i szufladach kuchennych, ale też szybciej poradzimy sobie z gotowaniem, zmywaniem i innymi pracami.
Zasady przechowywania w szafkach w kuchni: o tym trzeba pamiętać!
Jak przechowywać rzeczy w szafkach kuchennych, aby zachować porządek w kuchni? Jak wykorzystać szuflady? Wiele zależy od ich rodzaju:
- w przypadku szafek pod blatem (szafka kuchenna stojąca) sprawdza się przechowywanie większych i cięższych przedmiotów, zwłaszcza garnków
- w szafkach wiszących warto jest wydzielić strefy na naczynia i akcesoria kuchenne często używane i te, które wykorzystujemy sporadycznie; w przypadku, gdy kuchnia jest bardzo mała, te drugie można usunąć
- szafki narożne także nadają się do tego, by przechowywać ciężkie sprzęty; montuje się tutaj wygodne półki obrotowe
- szuflady przeznaczamy przede wszystkim na sztućce; również w szufladach znajdziemy nieco miejsca dla drobiazgów, które przydają się codziennie
Gdzie jeszcze można znaleźć trochę miejsca, by przechować produkty i sprzęty? Przyda się z pewnością szuflada pod piekarnikiem. Gdy jest na to miejsce, zawsze może być dostawiona lub powieszona dodatkowa szafka lub można zamontować więcej półek.