Domowa maszyna do lodów to urządzenie wielofunkcyjne. Przygotujesz w niej nie tylko lody, ale też sorbety, koktajle, mrożone jogurty czy napoje, czyli wszystko to co większość z nas uwielbia. Sprzęt daje nam całą masę możliwości niezależnie od pory roku, ponieważ poradzi sobie z miksowaniem zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców.
Dobra maszyna do lodów wyposażona jest w misę mrożącą lub wkład, który wygląda jak dysk i wypełniony jest specjalnym płynem. Planując przygotowanie lodów należy umieścić misę lub dysk w zamrażalniku na określony przez producenta czas, w zależności od konkretnego modelu jest to od 8 do 24 godzin. Misa lub dysk w zamrażalniku nabierze właściwości mrożących. Po schłodzeniu naczynie umieszczamy w maszynie i podpinamy mieszadło i podłączamy do prądu. Ważne jest, by uruchomić sprzęt przed włożeniem do misy składników. Następne umieszczamy wszystkie niezbędne do przygotowania ulubionych elementów składniki. Lody "kręcone są" w domowej maszynie do lodów przez czas około 20-60 minut, nabierając w tym czasie odpowiedniej konsystencji. Im wyższa jest moc urządzenia, tym lody powstaną szybciej.
Warto pamiętać, że twarde składniki, takie jak: orzechy, kawałki czekolady czy owoce dokładamy na sam koniec mieszania w domowej maszynie do lodów.
Lody przygotowane we własnej kuchni, w domowej maszynie do lodów mają wiele zalet. Przede wszystkim są one zdecydowanie zdrowsze, mogą jeść je nawet małe dzieci. Dlaczego? Sukces tkwi w naturalnych składnikach. Domowe lody nie zawierają spulchniaczy, ulepszaczy i sztucznych składników, które nadają lodom smak. Warto jednak pamiętać, że samodzielnie przygotowane lody nie mogą być przechowywane w zamrażalniku przez taki okres czasu, jak te kupione. Są też zdecydowanie twardsze, dlatego, gdy mamy zamiar je zjeść, warto wyjąć lody wcześniej z zamrażarki.
Jeśli uwielbiasz jeść lody i mrożone pyszności niezależnie od pory roku, warto mieć domową maszynę do lodów, dzięki czemu przygotujesz je w każdej chwili. Smakołyki przygotowane w domowej maszynie do lodów są zdrową alternatywą dla przetworzonej żywności dostępnej w sklepach. Smakołyki będą zawierały jedynie to co umieścisz w misie maszyny, dzięki czemu będziesz miał 100% pewność co do składu przygotowanych słodyczy. Brak konserwantów, wzmacniaczy smaków, substancji słodzących zadba o zdrowie organizmu i twoje samopoczucie.
Wyróżniamy kilka rodzajów domowych maszyn do lodów.
Najprostszym urządzeniem jest ręczna maszynka do produkcji lodów. Taki model wyposażony jest w mieszadło i pojemnik chłodzący, nie wymaga podłączenia do prądu. Specjalny uchwyt umieszczony w pokrywie wprawiamy w ruch siłą własnych rąk, jednak nie wymaga to dużego wysiłku.
Kolejne urządzenie godne uwagi to automat do lodów. Do misy mrożącej wystarczy włożyć potrzebne składniki i uruchomić urządzenie, które automatycznie wyprodukuje lody.
Domowa maszyna do lodów z kompresorem to urządzenie, które przypomina wyglądem małą lodówkę. Domowa maszyna do lodów z agregatem, czyli system chłodzenia misy sprawia, że przed produkcją lodów nie ma potrzeby wkładania pojemnika do zamrażalnika. Urządzenie jest bardzo wydajne, jednak dużo droższe.
Lody tajskie to pyszny deser lodowy, przygotowywany bezpośrednio przed podaniem. Wykonuje się je ze zmieszanej bazy mlecznej, sorbetowej lub kokosowej i dodatkami wedle własnego uznania. Jeśli jesteś miłośnikiem tego rodzaju lodów, warto kupić domową maszynę do lodów tajskich. W zestawie znajdzie się maszyna, 2 szpatułki, łyżka, foremki z różnymi kształtami oraz przepisy. Przygotowanie lodów tajskich może być świetną zabawą. Wystawczy włożyć 24 godziny wcześniej urządzenie do zamrażalnika, następnie przygotować masę i w odpowiednim czasie wlać do maszyny, równomiernie ją rozprowadzając. Gdy masa się scali, za pomocą szpatułek nabieramy lody i serwujemy w pudełeczku.
Maszyna do lodów do domu to świetna opcja dla każdego miłośnika tych zimnych słodkości. Aby przygotować je samodzielnie w domu, warto mieć sprawdzone przepisy. Do każdej domowej maszyny do lodów dołączona jest ulotka od producenta z co najmniej kilkoma przepisami.
My szczególnie polecamy najprostsze lody śmietankowe. Składniki potrzebne do ich przygotowania:
* 1 szklanka śmietany kremówki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka zimnej maślanki
* 6 żółtek.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!