Maszynka do makaronu - czy warto ją mieć? Przygotujesz makaron lepszy niż ze sklepu

Z czym kojarzy Ci się domowy, własnoręcznie robiony makaron? Z pewnością z dzieciństwem i czasem spędzonym u babci. Szczególnie na wsiach ludzie chętnie przygotowywali samodzielnie makaron, z naturalnych produktów. Jakie zalety ma domowy makaron? Jak go zrobić? Pomoże maszynka do makaronu - wyjaśniamy jak działa i na co zwrócić uwagę przy wyborze.

Makaron - kluczowy składnik dań kuchni włoskiej

Spaghetti, tagiatelle, penne, a także rosół - do wielu dań przydaje się makaron. Na całym świecie ma on całą masę wielbicieli. Nie zdarza się, by w którejś kuchni nie udało znaleźć się choć jednej paczki dowolnego gatunku makaronu. Często mamy swoje ulubione rodzaje, którym jesteśmy wierni, ulepszamy przepisy 'pod siebie' i rodzinę, by jak najlepiej trafić w gusta kulinarne domowników. Dania z makaronem uznawane są za najprostsze i najszybsze w przygotowaniu, dzięki czemu cieszą się one popularnością także wśród amatorów gotowania.

Wybór makaronów na sklepowych półkach jest naprawdę przeogromny. Wybierać możemy spośród rodzajów, producentów, wielkości, panuje zupełna dowolność. Makaron śmiało możemy przygotować także w zaciszu własnej kuchni, bez konieczności wybierania się do sklepu. Domowy makaron będzie równie dobry, a może nawet lepszy, niż ten kupiony w sklepie. Choć jego przygotowania zajmuje sporo czasu, efekt jest tego warty.

Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu Fot. shutterstock

Domowy makaron - zalety

Makaron przygotowywany samodzielnie zazwyczaj jemy na świeżo, dzięki czemu smakuje on zdecydowanie lepiej. Śmiało można powiedzieć, że świeży makaron doskonale współpracuje z sosami, świetnie się z nimi łączy, a dania stają się smaczniejsze, bardziej kremowe. Domowy makaron gotuje się także o wiele szybciej niż suszony z opakowania, będzie miał on nieco inny smak i konsystencję, niż makaron kupiony w sklepie. Domowy makaron będzie miękko-twardy i zdecydowanie bardziej sprężysty. Dodatkowo, własnoręcznie robione kluski nie zawierają sztucznych barwników i konserwantów, będą więc o wiele zdrowsze.

Samodzielne przygotowywanie makaronu to gwarancja nie tylko świetnej zabawy, satysfakcji, ale możliwość eksperymentowania. Domowy makaron możesz przygotować z dowolnych składników, wykorzystać ulubione przyprawy i dodatki, tworzyć nowe smaki, zaskakiwać domowników i gości.

Przygotowywanie makaronu w domu bywa czasochłonne. Jak każda nowa czynność wymaga nauczenia się. Warto zaopatrzyć się w maszynkę do makaronu, która będzie nieocenionym pomocnikiem i ułatwi zadanie.

Jak zrobić domowy makaron?

Jeśli planujesz samodzielnie przygotować makaron do obiadu, warto znać kilka kwestii. Mnóstwo przepisów można znaleźć w Internecie, książkach kucharskich, poprosić o przepis mamę lub babcię. Istotne są odpowiednie składniki. Przede wszystkim, niezbędna jest dobrej jakości mąka, najlepiej typu 00 lub pszenna 550, bardzo drobno zmielona, ułatwi to przygotowanie sprężystego makaronu.

Kolejnym ważnym składnikiem są jajka, o intensywnie żółtych żółtkach, co wzmocni efekt wizualny i smak makaronu. Ogromnie istotne znaczenie ma proces wałkowania - ręczne wałkowanie będzie wydawało się żmudnym i długim zajęciem, z pomocą przyjdzie więc maszynka do makaronu, która pomoże przygotować idealną grubość ciasta - powinno być ono bardzo cienkie. Warto wspomnieć, że maszynki do makaronu mają możliwość ustawienia grubości wałkowania, to duży atut.

Przygotowany makaron możemy od razu ugotować lub schować do lodówki, obsypany wcześniej mąką - tak przygotowany może stać w lodówce 3 dni. Jeśli chcesz domowy makaron zamrozić, jest to również dobry pomysł. Pamiętaj, że w zamrażarce ciasto może przebywać do 2 miesięcy.

Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu Fot. shutterstock

Maszynka do makaronu - na co zwrócić uwagę?

Miłośnicy domowych wyrobów na pewno mają w swojej kuchni maszynkę do makaronu. Jeśli dopiero planujesz rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych makaronów, zdecydowanie polecamy Ci się w nią zaopatrzyć. Kluski domowej roboty mają mnóstwo zalet, jednak czas ich przygotowania i ilość pracy może odstraszyć.

W sklepach spotkać możemy różne rodzaje maszynek do makaronu. Najpopularniejsze są modele ręczne, które są proste w obsłudze i nie zajmują dużo miejsca w kuchennej szafce, na pierwszy rzut oka przypomina nieco maglownicę. Maszynka ręczna wyposażona jest w rączkę, w odpowiednie miejsce należy włożyć ciasto i kręcić uchwytem, zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Samodzielnie ustawiamy grubość ciasta.

Kolejnym modelem jest maszynka do makaronu elektryczna, wyposażona w specjalne nakładki. Cena urządzenia zależy oczywiście od producenta oraz dodatkowych funkcji i nakładek.

Wybierając maszynkę do makaronu warto zastanowić się czy zależy nam jedynie na produkcji makaronu czy chcemy wykorzystać sprzęt także do innych funkcji. Warto zwrócić także uwagę na kilka istotnych szczegółów. Jednym z nich jest prędkość przygotowywania makaronu - w maszynkach ręcznych zależy ona od nas, z kolei w elektrycznych jest ona zdecydowanie szybsza. Wiele modeli maszynek elektrycznych samodzielnie zagniata ciasto, a następnie przepuszcza je przez nakładki, z kolei w maszynce ręcznej umieszczamy już gotowe ciasto.

Duże znaczenie odgrywa materiał wykonania maszynki do makaronu. Nie powinna być ona plastikowa. Najlepiej sprawdzą się modele ze stali nierdzewnej, które będą trwalsze i posłużą zdecydowanie dłużej. Warto wcześniej sprawdzić czy istnieje możliwość dokupienia dodatkowych nakładek do danego modelu maszynki.

Maszynka do makaronuMaszynka do makaronu Fot. shutterstock

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.