Garnki żeliwne to kompletnie inny wymiar gotowania! Trwałe i świetnie trzymają ciepło

Garnki żeliwne to jedne z najstarszych i najbardziej niezawodnych naczyń kuchennych, które przetrwały próbę czasu. Ich solidna konstrukcja i wyjątkowe właściwości sprawiają, że są niezastąpione dla wielu kucharzy na całym świecie. Mamy propozycje, które koniecznie powinny znaleźć się w wyposażeniu twojej kuchni!

Garnki żeliwne: naczynia, które przetrwają lata

Każda osoba, nawet ta która gotuje sporadycznie na pewno wie, że garnki żeliwne to jedne z tych narzędzi do gotowania, które warto mieć. Co sprawia, że są tak bardzo pożądane? Przede wszystkim to, że są wyjątkowo trwałe. Solidna konstrukcja sprawia, że ??mogą służyć przez dziesiątki lat, nie tracąc na wyglądzie czy właściwościach. Kosztują więcej niż tradycyjne garnki, ale to inwestycja, która się opłaca. Są również niezwykle wszechstronne. Mogą być używane do gotowania na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym na gazie, płycie indukcyjnej, elektrycznej czy ceramicznej. Garnki żeliwne są doskonałe do przygotowywania zarówno zup, gulaszy, jak i potraw zapiekanych. Sprawdź nasze propozycje naczyń w supercenach!

Garnki żeliwneGarnki żeliwne Fot. Erli

Garnki żeliwne: naczynia, które mają same plusy

Garnki żeliwne mają wiele plusów! Już wspomnieliśmy o ich wszechstronności, natomiast są też mistrzami w utrzymaniu stałej temperatury. Porządny, żeliwny materiał utrzymuje ciepło przez długi czas, co pozwala na równomierne gotowanie potraw. Co jeszcze? Garnki żeliwne są również korzystne dla zdrowia. W trakcie gotowania nie uwalniają szkodliwych substancji, czego nie można powiedzieć o np. powłokach z teflonu. Tego rodzaju naczynia kuchenne są także świetnym przykładem trwałości i solidności. Dzięki swojej konstrukcji są odporne na uszkodzenia mechaniczne i odpryski. Ich design również jest bardzo ciekawy! Garnki mogą przybierać różne kształty i kolory, które będą przy okazji ozdobą twojej kuchni. Warto je mieć!

Garnki żeliwneGarnki żeliwne Fot. Erli

Garnki żeliwne: naczynia, które trzeba pielęgnować

Garnki żeliwne to inwestycja na lata, oczywiście o ile będziesz należycie o nie dbać. Powinno się unikać stosowania detergentów o silnym działaniu chemicznym, które mogą zniszczyć warstwę ochronną. Zamiast tego, do mycia zaleca się używanie gorącej wody i miękkiej szczotki lub gąbki. Po umyciu garnka należy dokładnie osuszyć go, aby uniknąć korozji. Warto również unikać przechowywania potraw w garnkach żeliwnych, zwłaszcza tych z kwaśnymi składnikami, które tak jak detergenty, mogą zniszczyć ochronną warstwę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA