• Link został skopiowany

Wypiekacze do chleba. W tych modelach przygotujesz różnego rodzaju chleb, w tym bezglutenowy, bułki, muffiny oraz inne pyszności

Wypiekacze do chleba cieszą się coraz większą popularnością. Nie zajmują dużo miejsca, są proste w obsłudze i gwarantują, że pieczywo będzie zdrowe, pachnące i chrupiące. Oto bestsellerowe urządzenia do domowych wypieków.
Wypiekacz do chleba
fot. Media Expert

Ten wielofunkcyjny wypiekacz do chleba to hit! Ma aż 16 programów 

  • Klasyczny - przeznaczony do pieczywa białego pszennego i żytniego razowego, również z dodatkiem ziół i rodzynek.
  • Szybki - odpowiedni do szybkiego przygotowania pieczywa białego, pszennego i żytniego. W tym trybie chleb jest mniejszy i ma gęstszą konsystencję.
  • Słodki - przeznaczony jest do wypiekania chlebów słodkich, o chrupiącej skórce.
  • Pełnoziarnisty - odpowiedni do wypieku chleba razowego z mąki o niższej zawartości glutenu.
  • Ciasto - służy do wyrabiania/mieszania i późniejszego zakwaszania ciasta bez wypiekania. Odpowiedni do przygotowania bazy do: bułek, chałek lub pizzy
  • Zagniatanie - służy wyłącznie do zagniatania ciasta (bez wyrastania). Podczas wyrabiania ciasta można używać składników do różnych rodzajów wypieków.
  • Tort - służy do ugniatania/mieszania składników na ciasta, które następnie piecze się przez określony czas.
  • Pieczenie - służy do wypiekania różnego rodzaju ciast.
  • Dżem - przeznaczony jest do przygotowania dżemów lub marmolad ze świeżych owoców.
  • Jogurt - do przygotowania domowego jogurtu.
  • Bułki - przeznaczony jest do pieczenia bułek i solanek.
  • Własny - służy do indywidualnego ustawiania wszystkich faz przygotowania pieczywa.
  • Bezglutenowy - przeznaczony jest do wypiekania pieczywa bezglutenowego.
  • Muffinki - przeznaczony do pieczenia muffinek klasycznych lub bezglutenowych.
  • Bułki bezglutenowe - służy do wypieku różnego rodzaju bułek bezglutenowych.
  • Własny bezglutenowy - przeznaczony jest do indywidualnego ustawiania etapów przygotowania chleba bezglutenowego.
Wypiekacz do chleba
Wypiekacz do chleba fot. Media Expert

Jak działa wypiekacz do chleba?

Maszyna do chleba to proste w obsłudze urządzenie, sterowane elektronicznie. Wewnątrz maszynki znajdziemy pojemnik z jednym albo dwoma mieszadłami, na dole pod pojemnikiem umieszczona jest grzałka. W zależności od rodzaju pieczywa wsypujemy odpowiednią ilość składników, wybieramy właściwy program i uruchamiamy maszynę. Funkcja opóźnionego pieczenia to świetny program dla tych, którzy lubią ciepłe, pachnące pieczywo na śniadanie. 

Wypiekacze do chleba
Wypiekacze do chleba fot. Media Expert

Wypiekacz do chleba - świetne funkcje

Wielu producentów oferuje rozmaite dodatkowe funkcje i maszynka do chleba zaczyna być urządzeniem wielofunkcyjnym. Najbardziej powszechnym z programów dodatkowych jest program do wyrabiania rozmaitego ciasta - na makaron, pizzę, babeczki, a nawet na ciasto francuskie. Niektóre maszynki do chleba mają specjalne pojemniki, które są przeznaczone na dodatki, jakie dokłada się w trakcie przygotowywania chleba. To o tyle przydatne, że wsypujemy do nich odpowiednie produkty, a urządzenie samo dozuje składniki w odpowiednim czasie bez naszej dalszej ingerencji. Inną popularną opcją jest przygotowywanie dżemu. Dostępne są też modele, w których wystarczy wymienić pojemnik, by urządzenie do wypieku chleba stała się maszynką do lodów.

Wypiekacze do chleba
Wypiekacze do chleba fot. Media Expert