Na rynku dostępnych jest tak wiele różnych typów patelni, niełatwo zatem podjąć decyzję zakupową. Poszczególne patelnie różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, a także rodzajem powłok. Którą patelnię wybrać? Podpowiadamy.
fot. Media Expert
REKLAMA
REKLAMA
Patelnie z odpinanymi rączkami zużywające mniej energii
Te świetne patelnie marki Berlinger Haus wykonane są z wysokiej klasy kutego aluminium pokrytego wewnątrz potrójną powłoką granitową o bardzo wysokim współczynniku twardości. Przystosowane są do wszystkich rodzajów kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych. System bardzo szybkiego nagrzewania się pozwala zaoszczędzić nawet 35% energii. Powłoka granitowa jest twardsza niż teflon, ale przy tym zachowuje jego zalety: nie przypala, dobrze rozprowadza ciepło. Łączy zalety naczyń żeliwnych i teflonowych. Ma wszelkie zalety teflonu, ale jest bardziej odporna na uszkodzenia, przewyższa w tym nawet powłoki ceramiczne.
REKLAMA
Patelniefot. Media Expert
Patelnie grillowe
Patelnia grillowa to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego smażenia. Specjalnie pofalowane dno z rowkami powoduje, że wytapiający się tłuszcz spływa do nich, a nie wnika w potrawę. Patelnia grillowa może mieć różny kształt - prostokątny, owalny czy kwadratowy. Ta ze stali nierdzewnej to najczęściej wybierany rodzaj patelni. Jest odporna na zarysowania, wysoką temperaturę i jest trwała. Jeśli nie ma plastikowych uchwytów, można nawet użyć jej w piekarniku. Dużą popularnością cieszą się też patelnie z aluminum -szybko się nagrzewają i dobrze przewodzą ciepło.
Patelnie grillowefot. Media Expert
Jakie rodzaje patelni są na rynku?
Oto rodzaje patelni ze względu na zastosowanie:
patelnia uniwersalna - ma różne średnice, zazwyczaj jest duża i głęboka - nadaje się wielu dań, idealna do smażenia, duszenia, gotowania;
patelnia do naleśników - okrągła i płytka, sprawdza się również jako patelnia do smażenia omletów czy placków ziemniaczanych;
patelnia do jajek - ma specjalne wgłębienia, w które wbija się jajko, żeby miało idealnie okrągły kształt, można usmażyć na niej puszyste placuszki;
patelnia wok - klasyczna patelnia chińska, bardzo wysoka o zaokrąglonym dnie, przeznaczona do smażenia oryginalnych azjatyckich dań, ale nie tylko;
patelnia grillowa - jej dno pokryte jest rowkami, do których spływa tłuszcz wytapiający się ze smażonego mięsa, idealna patelnia do steków.