Odpowiednio ustawiona temperatura w lodówce pozwala zachować świeżość przechowywanych w niej produktów. Nie może być zbyt wysoka, gdyż prowadzi to do namnażania się bakterii i szybkiego psucia się żywności. Jaką temperaturę ustawić? Podpowiadamy.
Aby żywność przechowywana w lodówce zachowała świeżość, temperatura w niej panująca nie może być niższa niż 0°C, a także nie może przekroczyć 5°C. Zbyt niska temperatura, zamiast chłodzić produkty będzie je zamrażać, natomiast zbyt wysoka będzie sprzyjała rozwojowi bakterii i pleśni. Za optymalną temperaturę panującą w lodówce uznaje się 2°C.
Większość starszych lodówek posiada regulację temperatury za pomocą pokrętła. Znajdują się na nim cyfry od 1 do 5, jednak warto wiedzieć, że wcale nie oznaczają one konkretnej temperatury, a moc chłodzenia. Im wyższą wartość wybierzemy, tym w lodówce zapanuje niższa temperatura.
Aby ustawić optymalną temperaturę, czyli 2°C, najlepiej zapoznać się z instrukcją danego urządzenia, gdyż w przypadku poszczególnych modeli moc chłodzenia może się różnić. Nowsze modele wyposażone są w ekrany dotykowe, za pomocą których można ustawić dokładną temperaturę, więc jest to o wiele prostsze.
Pomimo ustawienia optymalnej temperatury w lodówce i tak będzie ona nieco różniła się w poszczególnych strefach urządzenia. Najchłodniej jest na najniższej półce, dlatego to właśnie tam należy przechowywać mięso i ryby, ponieważ potrzebują one najintensywniejszego chłodzenia.
Nieco wyższa temperatura panuje na środkowych półkach, więc tam należy umieszczać jajka i nabiał. Z kolei najwyższa półka to idealne miejsce dla produktów, które nie psują się zbyt szybko, takich jak dżemy i inne przetwory. Na półkach w drzwiach panuje najwyższa temperatura, ponieważ wzrasta ona podczas otwierania lodówki. Tam najlepiej ustawiać soki i sosy, które nie wymagają intensywnego chłodzenia.
Czytaj też: Jak ukryć skrzynkę z bezpiecznikami w przedpokoju? Poznaj sposób na estetyczne wnętrze