Jaka powinna być temperatura w lodówce? Sprawdź, czy dobrze ją ustawiasz

Jaka powinna być temperatura w lodówce? Wiele osób w ogóle nie zwraca uwagi na jej wartość, co jest ogromnym błędem. W głównej mierze to od niej zależy świeżość przechowywanych w lodówce produktów.

Odpowiednio ustawiona temperatura w lodówce pozwala zachować świeżość przechowywanych w niej produktów. Nie może być zbyt wysoka, gdyż prowadzi to do namnażania się bakterii i szybkiego psucia się żywności. Jaką temperaturę ustawić? Podpowiadamy.

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Aby żywność przechowywana w lodówce zachowała świeżość, temperatura w niej panująca nie może być niższa niż 0°C, a także nie może przekroczyć 5°C. Zbyt niska temperatura, zamiast chłodzić produkty będzie je zamrażać, natomiast zbyt wysoka będzie sprzyjała rozwojowi bakterii i pleśni. Za optymalną temperaturę panującą w lodówce uznaje się 2°C. 

Większość starszych lodówek posiada regulację temperatury za pomocą pokrętła. Znajdują się na nim cyfry od 1 do 5, jednak warto wiedzieć, że wcale nie oznaczają one konkretnej temperatury, a moc chłodzenia. Im wyższą wartość wybierzemy, tym w lodówce zapanuje niższa temperatura.

Jaka powinna być temperatura w lodówce? Sprawdź, czy dobrze ją ustawiasz
Jaka powinna być temperatura w lodówce? Sprawdź, czy dobrze ją ustawiasz fot. Dragon Images, shutterstock.com

Aby ustawić optymalną temperaturę, czyli 2°C, najlepiej zapoznać się z instrukcją danego urządzenia, gdyż w przypadku poszczególnych modeli moc chłodzenia może się różnić. Nowsze modele wyposażone są w ekrany dotykowe, za pomocą których można ustawić dokładną temperaturę, więc jest to o wiele prostsze.

Temperatura w lodówce a strefy. Gdzie przechowywać konkretne produkty?

Pomimo ustawienia optymalnej temperatury w lodówce i tak będzie ona nieco różniła się w poszczególnych strefach urządzenia. Najchłodniej jest na najniższej półce, dlatego to właśnie tam należy przechowywać mięso i ryby, ponieważ potrzebują one najintensywniejszego chłodzenia.

Nieco wyższa temperatura panuje na środkowych półkach, więc tam należy umieszczać jajka i nabiał. Z kolei najwyższa półka to idealne miejsce dla produktów, które nie psują się zbyt szybko, takich jak dżemy i inne przetwory. Na półkach w drzwiach panuje najwyższa temperatura, ponieważ wzrasta ona podczas otwierania lodówki. Tam najlepiej ustawiać soki i sosy, które nie wymagają intensywnego chłodzenia.

Czytaj też: Jak ukryć skrzynkę z bezpiecznikami w przedpokoju? Poznaj sposób na estetyczne wnętrze

Więcej o: