Jak szybko rozmrozić lodówkę? Oto najbezpieczniejszy sposób

Jak szybko rozmrozić lodówkę? Nie warto w tym przypadku iść na łatwiznę. Należy zrobić to odpowiednio, aby nie uszkodzić urządzenia. Sprawdź najbezpieczniejszy sposób na pozbycie się lodu z lodówki i zamrażarki.

Lód gromadzący się w lodówce jest zupełnie czymś normalnym. Jednak warto usuwać go regularnie, gdyż przekłada się to na efektywność urządzenia. Jak szybko rozmrozić lodówkę? To banalnie proste, ale należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. 

Jak szybko rozmrozić lodówkę?

Patentów na to, jak szybko rozmrozić lodówkę, jest naprawdę wiele. Jednak niektóre z nich mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. W tym przypadku nie warto iść na łatwiznę. Dlatego rozmrażanie lodówki suszarką lub wstawianie do niej naczynia z gorącą wodą nie będzie dobrym wyborem. Tak, możliwe, że przyspieszy to roztapianie lodu, jednak nie jest to korzystne dla urządzenia. Warto odpuścić również skrobanie lodu i szronu ze ścianek lodówki.

Zastanawiając się, jak szybko i bezpiecznie rozmrozić lodówkę, nie trzeba szukać skomplikowanych sposobów, gdyż tak naprawdę jest to banalnie proste. Wystarczy pozostawić otwartą lodówkę na kilka godzin, a lód będzie stopniowo się rozmrażał, aż w końcu całkowicie zniknie. Kluczowe jest tutaj jednak odpowiednie przygotowanie lodówki do rozmrażania.

Jak szybko rozmrozić lodówkę?
Jak szybko rozmrozić lodówkę? fot. Dzmitry Sokalau 1, shutterstock.com

O czym pamiętać przed rozpoczęciem rozmrażania lodówki?

Jeśli zależy nam na tym, aby szybko i bezpiecznie rozmrozić lodówkę, warto zadbać o kilka kluczowych aspektów. Przed rozmrażaniem należy przede wszystkim wyjąć z lodówki wszystkie produkty oraz półki i szufladki, które się w niej znajdują. W zimę można spakować żywność do torby termicznej i wystawić na balkon, zaś latem przechowywanie jej poza lodówką jest już trudniejsze. Dlatego rozmrażanie najlepiej zaplanować dużo wcześniej, aby móc wykorzystać te produkty, które psują się najszybciej po wyjęciu z lodówki.

Przed rozmrożeniem lodówki należy również odłączyć sprzęt od zasilania, aby uniknąć zwarcia. Warto także zabezpieczyć podłogę przed wodą wyciekającą z mocno zalodzonego urządzenia. W tym celu najlepiej wokół urządzenia rozłożyć ręczniki, a pod (jeśli jest na to miejsce) wstawić np. blachę do pieczenia lub ociekacz na buty. Tak przygotowana lodówka jest gotowa do rozmrażania. Można więc pozostawić otwarte drzwi i czekać aż cały lód się rozpuści. Warto pamiętać o wymianie ręczników i wylewaniu wody z blachy.

Gdy lód całkowicie zniknie ze ścian lodówki i zamrażalki należy dokładnie wyczyścić całe urządzenie wewnątrz, a także na zewnątrz. Można użyć do tego specjalnych detergentów dostępnych w sklepach bądź wykorzystać produkty, które na pewno każdy ma w kuchni, czyli ocet, sodę oczyszczoną lub kwasek cytrynowy.

Do czyszczenia lodówki nie należy używać szorstkich gąbek. Idealnie sprawdzą się tutaj ściereczki z mikrofibry, które są miękkie i znakomicie chłoną wodę. Przed ponownym uruchomieniem lodówki należy dokładnie wytrzeć wszystkie ścianki do sucha, gdyż pozwoli to uniknąć ponownego szybkiego zaszronienia urządzenia.

Jak szybko rozmrozić lodówkę?
Jak szybko rozmrozić lodówkę? fot. CeltStudio, shutterstock.com

Dlaczego trzeba rozmrażać lodówkę?

Zagłębiając się w temat, jak szybko i bezpiecznie rozmrozić lodówkę, warto wiedzieć również, dlaczego w ogóle należy to robić. Lód i szron gromadzący się wewnątrz urządzenia obciąża układy chłodzące, przez co lodówka pracuje o wiele intensywniej, zużywając przy tym znacznie więcej energii elektrycznej niż zazwyczaj. Przekłada się to na zwiększenie rachunków za prąd.

Co więcej, takie długotrwałe intensywne działanie lodówki może skutkować jej przegrzaniem i koniecznością naprawy lub w najgorszym przypadku wymiany na nową. Regularne rozmrażanie tego sprzętu jest więc kluczowe w utrzymaniu jego dobrego stanu technicznego i efektywności pracy. Warto zaznaczyć również, że nie rozmrażana i nie czyszczona lodówka to idealne środowisko do rozwoju bakterii, grzybów oraz innych mikroorganizmów, które mają negatywny wpływ na znajdujące się w niej produkty spożywcze.

Lodówkę bez systemu No Frost warto rozmrażać przynajmniej raz na pół roku, a najlepiej co dwa miesiące. Dokładną częstotliwość należy oczywiście dostosować do szybkości gromadzenia się lodu w urządzeniu. Im będzie go mniej, tym szybciej i łatwiej rozmrozimy lodówkę.

Czytaj też: Jak czyścić płytę indukcyjną? Nie popełniaj tych błędów, jeśli nie chcesz zniszczyć urządzenia

Więcej o: