Lód gromadzący się w lodówce jest zupełnie czymś normalnym. Jednak warto usuwać go regularnie, gdyż przekłada się to na efektywność urządzenia. Jak szybko rozmrozić lodówkę? To banalnie proste, ale należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
Patentów na to, jak szybko rozmrozić lodówkę, jest naprawdę wiele. Jednak niektóre z nich mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. W tym przypadku nie warto iść na łatwiznę. Dlatego rozmrażanie lodówki suszarką lub wstawianie do niej naczynia z gorącą wodą nie będzie dobrym wyborem. Tak, możliwe, że przyspieszy to roztapianie lodu, jednak nie jest to korzystne dla urządzenia. Warto odpuścić również skrobanie lodu i szronu ze ścianek lodówki.
Zastanawiając się, jak szybko i bezpiecznie rozmrozić lodówkę, nie trzeba szukać skomplikowanych sposobów, gdyż tak naprawdę jest to banalnie proste. Wystarczy pozostawić otwartą lodówkę na kilka godzin, a lód będzie stopniowo się rozmrażał, aż w końcu całkowicie zniknie. Kluczowe jest tutaj jednak odpowiednie przygotowanie lodówki do rozmrażania.
Jeśli zależy nam na tym, aby szybko i bezpiecznie rozmrozić lodówkę, warto zadbać o kilka kluczowych aspektów. Przed rozmrażaniem należy przede wszystkim wyjąć z lodówki wszystkie produkty oraz półki i szufladki, które się w niej znajdują. W zimę można spakować żywność do torby termicznej i wystawić na balkon, zaś latem przechowywanie jej poza lodówką jest już trudniejsze. Dlatego rozmrażanie najlepiej zaplanować dużo wcześniej, aby móc wykorzystać te produkty, które psują się najszybciej po wyjęciu z lodówki.
Przed rozmrożeniem lodówki należy również odłączyć sprzęt od zasilania, aby uniknąć zwarcia. Warto także zabezpieczyć podłogę przed wodą wyciekającą z mocno zalodzonego urządzenia. W tym celu najlepiej wokół urządzenia rozłożyć ręczniki, a pod (jeśli jest na to miejsce) wstawić np. blachę do pieczenia lub ociekacz na buty. Tak przygotowana lodówka jest gotowa do rozmrażania. Można więc pozostawić otwarte drzwi i czekać aż cały lód się rozpuści. Warto pamiętać o wymianie ręczników i wylewaniu wody z blachy.
Gdy lód całkowicie zniknie ze ścian lodówki i zamrażalki należy dokładnie wyczyścić całe urządzenie wewnątrz, a także na zewnątrz. Można użyć do tego specjalnych detergentów dostępnych w sklepach bądź wykorzystać produkty, które na pewno każdy ma w kuchni, czyli ocet, sodę oczyszczoną lub kwasek cytrynowy.
Do czyszczenia lodówki nie należy używać szorstkich gąbek. Idealnie sprawdzą się tutaj ściereczki z mikrofibry, które są miękkie i znakomicie chłoną wodę. Przed ponownym uruchomieniem lodówki należy dokładnie wytrzeć wszystkie ścianki do sucha, gdyż pozwoli to uniknąć ponownego szybkiego zaszronienia urządzenia.
Zagłębiając się w temat, jak szybko i bezpiecznie rozmrozić lodówkę, warto wiedzieć również, dlaczego w ogóle należy to robić. Lód i szron gromadzący się wewnątrz urządzenia obciąża układy chłodzące, przez co lodówka pracuje o wiele intensywniej, zużywając przy tym znacznie więcej energii elektrycznej niż zazwyczaj. Przekłada się to na zwiększenie rachunków za prąd.
Co więcej, takie długotrwałe intensywne działanie lodówki może skutkować jej przegrzaniem i koniecznością naprawy lub w najgorszym przypadku wymiany na nową. Regularne rozmrażanie tego sprzętu jest więc kluczowe w utrzymaniu jego dobrego stanu technicznego i efektywności pracy. Warto zaznaczyć również, że nie rozmrażana i nie czyszczona lodówka to idealne środowisko do rozwoju bakterii, grzybów oraz innych mikroorganizmów, które mają negatywny wpływ na znajdujące się w niej produkty spożywcze.
Lodówkę bez systemu No Frost warto rozmrażać przynajmniej raz na pół roku, a najlepiej co dwa miesiące. Dokładną częstotliwość należy oczywiście dostosować do szybkości gromadzenia się lodu w urządzeniu. Im będzie go mniej, tym szybciej i łatwiej rozmrozimy lodówkę.
Czytaj też: Jak czyścić płytę indukcyjną? Nie popełniaj tych błędów, jeśli nie chcesz zniszczyć urządzenia