Często zdarza się, że płomień w kuchence gazowej jest dość słaby, pali się nierównomiernie lub palniki w ogóle się nie zapalają. Przyczyn tego problemu może być oczywiście wiele, jednak zanim zdecydujemy się skorzystać z pomocy fachowca, warto spróbować samemu rozwiązać tę usterkę. Jak? Podpowiadamy.
Problemy w działaniu palników w kuchence gazowej najczęściej wynikają po prostu z zapchanych dysz. Elementy te odpowiadają za dopływ gazu do palników, więc jeśli palniki się nie zapalają lub płomień jest nierównomierny, ewidentnie coś blokuje dostęp. Zapchane dysze można wyczyścić samemu, gdyż wcale nie jest to trudne i zajmuje chwilę. Jak to zrobić?
Na początku przede wszystkim należy odłączyć kuchenkę od zasilania gazem, a jeśli uruchamia się ona przyciskiem, dodatkowo trzeba odłączyć ją od prądu. Następnie należy zdjąć pokrywkę i koronę palnika, aby mieć dostęp do korpusu, w którym znajduje się dysza. Wystarczy przetkać dyszę cienkim, miedzianym drucikiem i gotowe.
Jeśli wyczyszczenie dysz nie rozwiąże problemu, konieczna jest wymiana ich na nowe. To również możemy wykonać sami bądź jeśli uważamy, że nie podołamy temu zadaniu, możemy wezwać fachowca.
Powodem zapchanych dysz jest najczęściej zalanie kuchenki podczas gotowania. Chyba każdemu zdarzyło się, że potrawa wykipiała lub się rozlała, prawda? Wówczas wydaje nam się, że po wyczyszczeniu powierzchni kuchenki wszystko jest w porządku, ale resztki płynów mogą dostać się do wnętrza palników, a po wyschnięciu zatkać dysze. Regularne czyszczenie palników pozwala wydłużyć żywotność sprzętu. Czytaj też: W ten sposób nigdy nie przelejesz ani nie wysuszysz storczyka. Wystarczy, że wrzucisz to do doniczki